Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

                ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, το πρόγραμμα «Ηλιος» κ.λπ.» ο...
υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Η λειτουργία όλων των πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, μεικτών και αμιγών, συμπεριλαμβανομένων και των αντλιών καυσίμων εντός των σταθμών αυτοκινήτων είναι ελεύθερη», αναφέρει το «νέο» άρθρο 22, που αντικαθιστά το «παλαιό» άρθρο 22 του ν. 3054/2002.
Απόφαση
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι ο περιφερειάρχης θα εκδίδει αποφάσεις για τον ελάχιστο αριθμό πρατηρίων ανά περιφέρεια, τα οποία εκ περιτροπής θα πρέπει να μένουν ανοικτά τις νύκτες κατά τις εργάσιμες ημέρες, καθώς και πόσα θα είναι υποχρεωτικά ανοικτά τις Κυριακές και τις αργίες.
Ακόμα εκκρεμούν οι αποφάσεις για τη μείωση ή την κατάργηση των ελάχιστων αποστάσεων ασφαλείας των πρατηρίων στις κατοικημένες περιοχές, που θα δώσουν το δικαίωμα σε σούπερ μάρκετ και ενδεχομένως άλλες επιχειρήσεις να ανοίξουν βενζινάδικα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή προορίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Οσον αφορά την υποχρεωτική λειτουργία πρατηρίων, η τροπολογία ορίζει πως:
Tα πρατήρια που θα λειτουργούν εκ περιτροπής υποχρεωτικά τη νύκτα, τις Κυριακές και τις αργίες δεν μπορούν να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 10% και μεγαλύτερο του 20% του συνόλου των πρατηρίων της περιφέρειας. Την απόφαση λαμβάνει ο περιφειάρχης.
Το νυκτερινό ωράριο τις εργάσιμες ημέρες ορίζεται για τη θερινή περίοδο (1 Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου) από 10.30 μ.μ. έως 6 π.μ. της επομένης ημέρας και κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου) από τις 9.00 μ.μ. έως και 6.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
Τις Κυριακές και τις αργίες το ημερήσιο ωράριο για τα πρατήρια που εκ περιτροπής λειτουργούν υποχρεωτικά είναι από 6.00 π.μ. έως και 10.30 μ.μ. τη θερινή περίοδο και από 6.00 έως και 9.00 μ.μ. κατά τη χειμερινή περίοδο.
Τα πρατήρια αυτά δεν μπορεί να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 25% και μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των πρατηρίων της περιφέρειας.
Τα πρατήρια που διαθέτουν αυτόματους πωλητές και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της υποχρεωτικής λειτουργίας επιτρέπεται να πωλούν καύσιμα μέσω των αυτόματων πωλητών, χωρίς την απασχόληση υπαλλήλων.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα από 15.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την απόφαση του περιφερειάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου