Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Υπέρ ευρωομόλογου οι Ευρωπαίοι πολίτες


Ένας στους τέσσερις πολίτες προτιμά αμιγώς αναπτυξιακά μέτρα

Πλειοψηφία 47% των Ευρωπαίων πολιτών στα 27 μέλη της ΕΕ, οι οποίοι ρωτήθηκαν, είναι της γνώμης ότι προκειμένου να τερματιστεί η κρίση τόσο οι Βρυξέλλες όσο και τα μέλη της ΕΕ πρέπει να συνδυάσουν εφεξής μια μείωση των δημοσίων δαπανών με τα μέτρα για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όμως σήμερα αναθεωρήθηκε.

Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου TNS έγινε στη διάρκεια του Μαρτίου, με τη συμμετοχή συνολικά 26.593 πολιτών.

Αναλυτικά:

Μόνον 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει αμιγώς αναπτυξιακά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση, ενώ μόνον 23% για τον ίδιο σκοπό επιλέγει αμιγώς τη συρρίκνωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Στα τελευταία αυτά ζητήματα, από χώρα σε χώρα οι απόψεις διαφέρουν πάντως.

Παραδείγματος χάρη σε ποσοστό 34% οι Έλληνες ζητούν ανάπτυξη, ενώ σε ποσοστό 20% δεν διαφωνούν με τη λιτότητα. Ταυτόχρονα, ποσοστό 44% επιθυμεί έναν συνδυασμό αυτών των δύο.

Αντιθέτως, Γάλλοι και Γερμανοί με μάλλον ταυτόσημα ποσοστά, επιλέγουν τη λιτότητα ( αντίστοιχα 31%, 30%) έναντι της ανάπτυξης (18% και 21%). Την ίδια ώρα, έναν συνδυασμό των δύο ευνοούν το 45% των Γάλλων και το 46% των Γερμανών.

Στο σύνολο των 27 μελών, μεσοσταθμικά 55% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι η κρίση θα επιλυθεί μόνον «με συντονισμό των ενεργειών όλων».

Ειδικά στην ευρωζώνη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 61%, για να χαμηλώσει στο 43% εκτός της ευρωζώνης.

Στην περίπτωση που κράτος-μέλος είναι αντιμέτωπο με δημοσιονομικές δυσχέρειες, 80% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα άλλα μέλη βοηθούν με αντάλλαγμα όμως την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων συμφωνημένων από κοινού.

Ποσοστό 72% συμφωνεί ότι εάν οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται, πρέπει να επακολουθήσουν κυρώσεις σε βάρος του υπερχρεωμένου κράτους.

Για τα ευρωομόλογα, συμφωνεί το 44% των ερωτηθέντων στην περιοχή της ευρωζώνης, ενώ 25% εναντιώνεται και 31% «δεν απαντά».

Στο τελευταίο αυτό σημείο, διαφοροποιούνται τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι τα ευρωομόλογα γίνονται δεκτά με ευρύτατη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου