Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μπακού: η πόλη που φιλοξενεί τη φετινή Eurovision

Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, η πόλη που φιλοξενεί φέτος τον 57ο διαγωνισμό της Eurovision, απολαμβάνει μια πλούσια πολιτιστική –μαζί με την οικονομική- άνοδο και είναι διάσημη ως ένα από τα κύρια πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα του Καύκασου με όμορφες παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.


Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Μπακού είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και της περιοχής του Καυκάσου. Βρίσκεται στη νότια ακτή της χερσονήσου Absheron, η οποία προβάλλει στην Κασπία Θάλασσα.
Απολαμβάνει μια πλούσια πολιτιστική –μαζί με την οικονομική- άνοδο και είναι διάσημη ως
ένα από τα κύρια πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα του Καύκασου με όμορφες παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
Η πόλη αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το κέντρο της πόλης και την παλιά πόλη, İçəri Şəhər. Η ίδρυσή της ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/958 ). Είναι μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη που αποκτά σύγχρονο προφίλ, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική ομορφιά της παλιάς πόλης.
Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού της Eurovision ( www.eurovision.tv ), στις 26 Μαΐου. Αν είστε κι εσείς από τους τυχερούς που θα βρεθείτε εκεί, δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την ιδιαίτερη πόλη.
Τι να δείτε
Το Μπακού είναι μια φουτουριστική πόλη. Η Αίθουσα του Κρυστάλλου, ο αμφιλεγόμενος χώρος όπου διοργανώνεται ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, κατασκευάστηκε ειδικά σε οικόπεδο δίπλα στην Κασπία Θάλασσα.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μερικά εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, κοντεύουν να ολοκληρωθούν, όπως οι Flame Towers, οι 80όροφοι ελικοειδείς ουρανοξύστες και το Πολιτιστικό Κέντρο Heydar Aliyev της Zaha Hadid, το οποίο μοιάζει με διαστημικό σταθμό ή ένα γιγαντιαίο σαλιγκάρι.
Στο κέντρο της πόλης, τα παλιά, πέτρινα αρχοντικά, έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί, μετά το πρώτο «μπαμ» της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και φωτίζονται τη νύχτα, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα. Αλλά τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται εντός των τειχών της μεσαιωνικής παλιάς πόλης, όπου υπάρχουν επίσης πολλά μίνι ξενοδοχεία μπουτίκ.
Το Μπακού έχει πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως η πλατεία στο κέντρο της πόλης Fəvvarələr meydanı, η παραλία Shikhov και τα… βράχια του πετρελαίου Neft Daşları . Επίσης, εκεί θα βρείτε πολλά εμπορικά κέντρα (με πιο διάσημα τα AF MALL και Park Bulvar) και καταστήματα, μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπακού ( http://mim.az ) και το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν ( www.science.az/en/azhistorymuseum ), την Αίθουσα της Φιλαρμονικής και το θέατρο της Κρατικής Ακαδημαϊκής Όπερας και Μπαλέτου.
Ο Πύργος Maiden είναι ένα ακόμη δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για έναν κομψό, παλιό, πέτρινο πύργο 29 μέτρων, που αποτελεί το πιο γνωστό αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού. Το αζέρικο όνομά του Qız Qalası και υπάρχουν πολλοί θρύλοι γι’αυτόν. Μια δημοφιλής εκδοχή αφορά την ιστορία ενός πλούσιου ηγεμόνα που ερωτεύεται την ίδια του την κόρη και της ζητά να τον παντρευτεί. Εκείνη, ταραγμένη με τη σκέψη της αιμομιξίας, αλλά αδυνατώντας να παρακούσει τον πατέρα της, του ζητά να της κτίσει έναν πύργο αρκετά ψηλό για να επιθεωρεί την επικράτειά του, μέχρι να αποφασίσει. Όταν ο πύργος ολοκληρώθηκε, ανέβηκε στην κορυφή του και έπεσε.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Από τον τελευταίο όροφο του πύργου, μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα της πόλης και του κόλπου.
Τέλος, το παλάτι Shirvan Shahs, είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα ανακτόρων από ψαμμίτη, έδρα της δυναστείας του βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το οποίο ανακαινίστηκε το 2003.
Για να κινηθείτε στην πόλη, προτιμήστε ποδήλατα ή το μετρό, που αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο να κυκλοφορήσετε.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης: www.bakutourism.az .
Φαγητό και ποτό
Το Μπακού είναι ένας γαστρονομικός «παράδεισος», αλλά οι τιμές στα κορυφαία εστιατόρια είναι ίδιες με αυτές σε οποιαδήποτε πόλη της Δυτικής Ευρώπης, γι’ αυτό καλό είναι να ελέγχετε τις τιμές πριν παραγγείλετε. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Περπατήστε κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, όπου θα βρείτε αμέτρητες καφετέριες, ενώ θα βρείτε πολλά μπαρ στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα δυτικά της πλατείας με τα σιντριβάνια, Fəvvarələr meydanı, αλλά και στα προάστια της πόλης.
Γενικά για το Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μικρή χώρα, που «αγκαλιάζει» τη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, συνορεύοντας με το Ιράν, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία ( http://bit.ly/Azerbaijan_xartis ). Ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα από την ΕΣΣΔ το 1991, αφού πρώτα είχε δηλώσει την εθνική κυριαρχία του το 1988 και η οικονομία του σημειώνει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν, περιστρέφεται γύρω από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την αρχαία θρησκεία του ζωροαστρισμού, οι Ζωροάστρες έχτισαν ναούς σε περιοχές καύσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ήδη από τον 3ο αιώνα, σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου