Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ακριβότερα έως και 18,2 % τα τρόφιμα, κατά το τελευταίο έτος

Ακριβότερα έως και 18,2 % τα τρόφιμα, κατά το τελευταίο έτος


Τον φετινό Μάϊο πληρώναμε για ζάχαρη 18,23% περισσότερα χρήματα από όσα δίναμε τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τα αναψυκτικά ήταν ακριβότερα κατά 10%, η μαρμελάδα κατά 8%. Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης πιστοποιούν ότι τα ράφια των ειδών διατροφής ...αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με την εποχή μας..
.
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Έθνος» παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των τιμοληψιών, τις οποίες διενήργησε το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου πιστοποιούν ότι κατά το τελευταίο έτος οι τιμές ανήλθαν, σε σημαντικό βαθμό.
Πρόκειται ακριβώς για το έτος που χαρακτηρίστηκε από τις μέσες απώλειες ύψους 25,3% στα εισοδήματα των Ελλήνων (στοιχεία του ΟΟΣΑ), καθώς και από την εκτίναξη της επισήμως καταγεγραμμένης ανεργίας στο 22,6%...
Πολύ ... πικρή έχει γίνει πλέον – για τα πορτοφόλια- η ζάχαρη, που ανατιμήθηκε κατά 18,23. Τα αναψυκτικά ήταν ακριβότερα κατά 10%, η μαρμελάδα κατά 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων 7,1%, η μαργαρίνη 7,29%, τα αλλαντικά 6,3%, το γάλα 6%...
Όπως τονίζει στο ρεπορτάζ του «το Έθνος», οι ανατιμήσεις «αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις». Προβαίνοντας σε ανατιμήσεις, οι εταιρείες του κλάδου των τροφίμων επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας που βασανίζει την αγορά. Εν ολίγοις, το μόνο «ζεστό» χρήμα είναι αυτό που αφήνουν οι πελάτες στα ταμεία.
Ξένοι προμηθευτές ελληνικών επιχειρήσεων ζητούν την προπληρωμή των παραγγελιών. Ορισμένες ξένες εταιρείες αρνούνται να αποδεχθούν τις εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών. Απόρροια αυτής της κακής κατάστασης είναι ο ... μονομερής προσανατολισμός των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Υπάρχει ασφαλώς και δεύτερος ... μοχλός που κινεί προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων: Το κόστος παραγωγής έχουν επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό οι ανεβασμένες τιμές καυσίμων, φυσικού αερίου και τιμολογίων της ΔΕΗ. Επίσης, η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και στους χυμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου