Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Γιατί ο γάμος είναι καλύτερος από τη γυμναστική;

Δείτε πώς η σχέση σας μπορεί να σας κρατήσει υγιείς, δραστήριους και λεπτούς. Ο γάμος μπορεί να βοηθήσει στην υγεία, όταν τα ζευγάρια μοιράζονται υγιείς συνήθειες και συναισθήματα

Τα οφέλη του γάμου
Ο γάμος θα μπορούσε να είναι περίπου ένα… σωσίβιο ή ζώνη ασφαλείας, λένε οι ειδικοί. Μπορούμε να τον εντάξουμε στην ίδια ακριβώς κατηγορία με μια καλή διατροφή, την άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος, για τη φυσική μας κατάσταση.
Ο γάμος μπορεί να βοηθήσει στην
υγεία, όταν τα ζευγάρια μοιράζονται υγιείς συνήθειες. Σε έρευνα του Brigham Young University που έγινε σε 4.746 παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας 51 έως 61, βρέθηκε ότι ο ένας επηρεάζεται από τον άλλον, όταν πρόκειται για θέματα υγείας: Ένας άνδρας στα 50, με άριστη υγεία, είχε πολύ χαμηλή πιθανότητα να έχει μια γυναίκα με κακή υγεία και το αντίθετο. Γιατί; Τα ζευγάρια ζουν στο ίδιο περιβάλλον, όσον αφορά στο φαγητό, την άσκηση και το στρες. Μοιράζονται επίσης συναισθηματικό στρες.
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, είναι μια ωφέλιμη επιλογή για τα παντρεμένα ζευγάρια. Δεν βελτιώνει απλά την ατομική υγεία και τη μακροζωία σας, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει θαυμάσιες ευκαιρίες για να κάνετε πράγματα μαζί.
Διαβάστε οκτώ τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σχέση σας για να ενισχύσετε τη σωματική σας ευεξία.
Κάντε μαζί γυμναστική
Περπατήστε στη γειτονιά σας ή κάντε τις δουλειές με τα πόδια. Θα χαλαρώσετε, θα έχετε χρόνο μαζί με το ταίρι σας και θα κάψετε περίπου 300 θερμίδες ανά διαδρομή. Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψετε να έχετε υγιή ερωτική ζωή, καθώς και αυτή βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στο κάψιμο θερμίδων, αλλά και στην ψυχική υγεία.
Κάντε δίαιτα μαζί
Πιο εύκολα μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής μαζί με κάποιον άλλον, παρά μόνοι σας. Έχετε μεγαλύτερο κίνητρο και συναγωνισμό κι έτσι μπορείτε ευκολότερα να επιτύχετε το στόχο σας. Όταν μάλιστα αυτός ο άλλος είναι ο/η σύζυγός σας, το θέμα είναι και πρακτικό, αφού το μαγείρεμα θα γίνεται και για τα δύο άτομα.
Τρώτε σαν… γυναίκα
Οι άνδρες αποκομίζουν θρεπτικά οφέλη όταν παντρεύονται, καθώς οι διατροφικές τους συνήθειες γίνονται περισσότερο… γυναικείες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις συνέπειες του γάμου στην υγεία. Η διατροφή ενός άνδρα τείνει να γίνει πιο υγιεινή, όταν ξεκινά να συγκατοικεί με τη σύντροφό του και επηρεάζεται θετικά και μακροπρόθεσμα.
Αντίθετα, οι γυναίκες τρώνε περισσότερο ανθυγιεινές τροφές και τείνουν να παίρνουν βάρος όταν βρίσκονται με έναν άνδρα, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Amelia Lake, Ph.D, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Newcastle University’s Human Nutrition Research Center στη Μεγάλη Βρετανία. Μια αυστραλιανή μελέτη σε 3.000 ζευγάρια, διαπίστωσε ότι οι άνδρες έτρωγαν περισσότερες λιπαρές τροφές, αλάτι και ζάχαρη πριν συγκατοικήσουν με μια γυναίκα και λιγότερες μετά, καθώς οι γυναίκες αναλάμβαναν τα ψώνια και την προετοιμασία των φαγητών. Εν τω μεταξύ, η πρόσληψη λίπους και θερμίδων, αυξανόταν για τις γυναίκες, όπως και το βάρος τους.
Άλλη έρευνα, έχει διαπιστώσει ότι από την 10η επέτειό της, μια παντρεμένη γυναίκα είναι πιθανό να πάρει περίπου 9 κιλά. Το συμπέρασμα; Γυναίκες: Ακολουθήστε το ένστικτό σας για υγιεινή διατροφή. Άνδρες: Ακολουθήστε το ηγετικό παράδειγμά τους.
… και κάντε γυμναστική σαν άνδρας
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ σε 3.075 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 70 έως 79 ετών, διαπίστωσε ότι οι πολύ δραστήριοι άνδρες, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιδιαίτερα ενεργές συζύγους. Αν ο σύζυγός σας παίζει τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρό ή πηγαίνει στο γυμναστήριο, ακολουθήστε τον. Κάντε την ίδια μορφή άσκησης με εκείνον, αν σας αρέσει, ή βρείτε αυτή που αρέσει σε εσάς.
Διαφωνήστε φιλικά ή προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος
Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει δυστυχισμένους γάμους με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Μια μελέτη σε 105 βρετανούς μέσης ηλικίας, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες με περισσότερες οικογενειακές ανησυχίες, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, καθώς και υψηλότερα επίπεδα στρες και υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι οικογενειακές εντάσεις έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη, ασθένειες των ούλων, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για έλκη του στομάχου.
Κάντε διακοπές
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που παρακολούθησαν την υγεία 12.000 ανδρών με προβλήματα στην καρδιά για εννέα χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν ετήσιες διακοπές, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έκαναν. Οι διακοπές μπορεί να προστατεύσουν την υγεία μειώνοντας το άγχος και χαλαρώνοντάς μας, με παρέα την οικογένεια και φίλους.
Να είστε υπεύθυνοι για την υγεία σας
Παραδοσιακά, μια γυναίκα στο σπίτι, προστατεύει την οικογενειακή υγεία μαγειρεύοντας υγιεινά φαγητά και βάζοντας ένα σωστό πρόγραμμα. Μπορεί επίσης να πιέζει το σύζυγό της να τρώει φρούτα και μπρόκολο, να μην πίνει πολύ και να παίρνει τις βιταμίνες του. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, διαπίστωσε ότι στα ζευγάρια όπου εργάζονται και οι δύο, οι πιθανότητες του άντρα για καλή υγεία, πέφτουν κατά 25%, αν η σύζυγός του εργάζεται με πλήρες ωράριο. Το ηθικό δίδαγμα; Οι άνδρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους.
Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε
Η υγιεινή ζωή μοιάζει με έναν κινούμενο στόχο: τη μια μέρα τρώτε πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό και την άλλη ακολουθείτε φυσική διατροφή. Τη μια μέρα σας λένε να τρέχετε γρηγορότερα για να χάσετε περισσότερες θερμίδες και την άλλη, απλά να περπατάτε για να κάψετε περισσότερο λίπος. Τι είναι το σωστό; Δεν έχει και τόση σημασία. Τα βασικά στοιχεία της υγιούς ζωής, είναι αδιαμφισβήτητα: να κάνετε άσκηση τις περισσότερες ημέρες για 30 λεπτά ή περισσότερο, να τρώτε υγιεινές τροφές και με μέτρο, πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας. Επίσης να έχετε μια θετική στάση απέναντι στη ζωή και να κοιμάστε καλά. Αν όλα αυτά τα κάνετε με παρέα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου