Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μαζική «φυγή» Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων από βαλκανικές χώρες


  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Μαζική «φυγή» Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων από βαλκανικές χώρες παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ανθρωποι που αγόρασαν στα προ της οικονομικής κρίσης χρόνια ακίνητα στις βαλκανικές χώρες, κυρίως στα τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας, στη Σόφια, αλλά και στη Ρουμανία, τώρα τα ξεπουλάνε όσο - όσο, αφού χρειάζονται
άμεσα ρευστότητα για τις υποχρεώσεις τους...
Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν πριν από λίγα χρόνια για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων. Οπως ανέφερε στον «Α» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις βαλκανικές χώρες, ο μέσος όρος της πτώσης των τιμών που ζητούν οι Ελληνες ιδιοκτήτες, σε σύγκριση με τα χρήματα που δαπάνησαν για να τα αποκτήσουν, κυμαίνεται γύρω στο 30%, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η «κατρακύλα» των αξιών έφτασε ακόμη και στο 50% ή και περισσότερο.
Στη μισή τιμή
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί Eλληνας επιχειρηματίας o οποίος πριν από λίγα χρόνια αγόρασε κτίριο με γραφειακούς χώρους στη Σόφια προς 1,5 εκατομμύριο ευρώ και τώρα θέλει να το πουλήσει με αντίτιμο 700.000 ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι οι τιμές που ζητάνε οι Eλληνες για να πουλήσουν τα ακίνητά τους στις βαλκανικές χώρες είναι αρκετά χαμηλότερες και από τις τρέχουσες αξίες των τοπικών κτηματαγορών.
«Πολλοί είναι οι Eλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων σε βαλκανικές χώρες, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας και τώρα τα πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που τα αγόρασαν. Είναι ιδιαίτερα έντονη η συγκεκριμένη τάση, κάτι που θεωρείται πολύ λογικό με την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα. Κάποιος που ζορίζεται οικονομικά και δεν μπορεί να πληρώσει φόρους, χαράτσια, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις, τι να την κάνει μια δεύτερη κατοικία στο Μπάνσκο, στη Μαύρη Θάλασσα ή σε άλλο σημείο μιας βαλκανικής χώρας; Σε τέτοιες περιόδους είναι λογικό να "ξεφορτώνεσαι" ακίνητα που χρησιμοποιείς για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι δεν είναι μόνο μικρομεσαίοι οι ενδιαφερόμενοι πωλητές ακινήτων σε αρκετά χαμηλές τιμές στις βαλκανικές χώρες, αφού σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί επιχειρηματίες με σημαντικές επενδύσεις», τόνισε στον «Α» ο κ. Γεωργάκος.
Χιλιάδες αγορές
Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, την τετραετία 2003 - 2007 έγιναν χιλιάδες αγορές ακινήτων από Ελληνες σε κάποιες από τις κοντινές βαλκανικές χώρες. Πρώτη χώρα προτίμησης των Ελλήνων επενδυτών ήταν η Βουλγαρία και κυρίως τα χειμερινά, αλλά και τα καλοκαιρινά θέρετρα της γειτονικής χώρας. Μαζικές αγορές έγιναν στην ορεινή περιοχή του Μπάνσκο, το οποίο απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα, ενώ αρκετοί αγόρασαν ακίνητα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια, στην οποία στράφηκαν κυρίως επιχειρηματίες.
Δεύτερη από τις βαλκανικές χώρες στην προτίμηση των Ελλήνων αγοραστών ακινήτων ήταν η Ρουμανία, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι. Στη συγκεκριμένη χώρα σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις οι αγοραστές δεν ήταν επιχειρηματίες ή στελέχη ελληνικών εταιριών που λειτουργούσαν εκεί, ενώ πολύ μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον για ακίνητα στα Σκόπια και σχεδόν μηδαμινό για τη Σερβία.
Τα νοίκιαζαν
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ακινήτων που προτίμησαν οι Ελληνες αγοραστές, οι περισσότεροι στράφηκαν στην απόκτηση κατοικίας. Μάλιστα, αν η τελευταία βρισκόταν σε κάποια τουριστική περιοχή, πολλοί παραχωρούσαν τη διαχείρισή της σε ντόπια εταιρία, προκειμένου να την εκμισθώσει κι έτσι να βγάλουν κάποιο κέρδος για απόσβεση της επένδυσης. Μια, για παράδειγμα, βουλγαρική εταιρία, που αναλάμβανε τη διαχείριση της κατοικίας -συνήθως ήταν αυτή που την κατασκεύασε και την πούλησε στον Ελληνα- την εκμίσθωνε σε ενοικιαστή της προτίμησής της, αναλάμβανε κάποια από τα έξοδα συντήρησής της και έδινε στον Ελληνα επενδυτή ένα μερίδιο από τα ενοίκια. Ο Ελληνας ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε δικαίωμα να επισκεφτεί την κατοικία του μόνο λίγες προκαθορισμένες μέρες κάθε χρόνο.
Εξάλλου, αρκετοί Ελληνες επενδυτές στράφηκαν στην απόκτηση γραφειακών χώρων, ενώ έγιναν και αγορές γης -κυρίως από κατασκευαστές- με σκοπό την ανέγερση ακινήτων προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου