Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«Θερμό» καλοκαίρι με την τρόικα στην Αθήνα



               


Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, προκειμένου αποφασίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, φτάνει στην Αθήνα για «επίσκεψη γνωριμίας» με τους νέους υπουργούς και την ελληνική κυβέρνηση. Οι κ.κ Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ματίας Μορς από την Κομισιόν θα ξεκινήσουν σειρά επαφών με το νέο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, αλλά και να πάρουν μία «γεύση» της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. 


Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η τρόικα θα φτάσει στη χώρα μας τη Δευτέρα. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι οδηγούν σε μετάθεση του «ραντεβού» και η τρόικα εξετάζει να αναβάλλει την άφιξη της μέχρι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Βασίλης Ράπανος να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Πάντως, οι συναντήσεις με την τρόικα θα σημάνουν και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίες θα «δείξουν» τις αλλαγές και τη νέα κατεύθυνση που θα λάβει το Μνημόνιο λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου.


Τα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση είναι:


• Η «μαύρη τρύπα» ύψους 750 εκατ. ευρώ στα έσοδα


• Η αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 600 εκατ. ευρώ


• Η οριστικοποίηση των περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ


• Οι αρνητικές επιδόσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


• Η σύνταξη του νέου φορολογικού συστήματος


• Τα προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης


• Η εφαρμογή της περικοπής κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.


• Η αλλαγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού που θα νομοθετηθεί με τριμερή συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου