Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση Βενιζέλου από Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη με αφορμή τα υπουργεία


Η πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση Βενιζέλου από Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη με αφορμή τα υπουργεία

Με διαξιφισμούς γύρω από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση αναλώθηκε χθες το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνώρισε την πρώτη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του κόμματος. Τρία κορυφαία στελέχη αντιτάχθηκαν τις επιλογές του, απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες και ανάγκασαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπαναχωρήσει.
Ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της επταμελούς γραμματείας δεν
μπόρεσε να περάσει τη θέση του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετάσχει με κορυφαία ή κεντρικά στελέχη και πρώην υπουργούς στη νέα κυβέρνηση.
Συνάντησε την έντονη αντίδραση τριών «κορυφαίων», του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Πέτρου Ευθυμίου οι οποίοι συντονίστηκαν σε σκληρή γραμμή και απέρριψαν την άποψή του. Και οι τρεις επέμειναν ότι το κόμμα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη και άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσαν και τη δική τους υπουργοποίηση.
«Επειδή η κυβέρνηση δεν θα είναι ειδικού σκοπού, θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα, επομένως θα πρέπει να ενταχθούν σ' αυτήν έμπειρα κεντρικά στελέχη» ήταν η θέση των τριών στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η άποψη του κ. Βενιζέλου !
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα δημόσια την διαφωνία του αφού λίγο μετά τη συνεδρίαση του οργάνου εμφανίστηκε στο δελτίο του MEGA και δήλωσε: «Η θέση μου είναι καθαρή. Ολα τα κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν με το καλύτερο δυναμικό τους έπειτα από έγγραφη συμφωνία» είπε. Λίγο νωρίτερα, στη συνεδρίαση είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη : «Εσύ είσαι επιτυχημένος ;»
Οι τρεις διαφωνούντες βρήκαν απέναντί τους τρία στελέχη που στήριξαν τις απόψεις του κ. Βενιζέλου. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν με την άποψη Βενιζέλου να μη συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με επώνυμα στελέχη προκειμένου να αποφύγει την κυβερνητική φθορά και να αφήσει στον Αντώνη Σαμαρά τις πρωτοβουλίες της επαναδιαπραγμάτευσης και των πιθανών αντιδράσεων που θα προκληθούν στην αντιπολίτευση και στον ελληνικό λαό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χθες σε πολύ δύσκολη θέση. Στόχος του είναι να φανεί συνεπής με την προεκλογική του δέσμευση σύμφωνα με την οποία «δεν θα μετέχουν εμβληματικά στελέχη σε υπουργικούς θώκους», θέση την οποία είχε επαναλάβει σε πολλές περιπτώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι οργισμένος και ιδιαίτερα προβληματισμένος από την πρώτη αμφισβήτηση των κορυφαίων στο πρόσωπό του και φοβάται ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Για να απεμπλακεί το ΠΑΣΟΚ από το αδιέξοδο, ο κ. Βενιζέλος συγκαλεί σήμερα στις 10 το πρωί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και θα καλέσει τους νεοεκλεγέντες βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της απόφασης. Και εκεί όμως δεν υπάρχει ομοιογένεια απόψεων. «Βενιζελικοί» βουλευτές δεν επιθυμούν τη συμμετοχή πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση ενώ άλλα στελέχη, όπως ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος δήλωσε ήδη ότι είναι αδιανόητο το ΠΑΣΟΚ να τοποθετήσει επώνυμους στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου