Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Tα έξι «κλειδιά» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣTα έξι «κλειδιά» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού


Πριν επιλέξετε σχολή, σκεφτείτε και τις προοπτικές για μεταπτυχιακό

Όχι βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή για τους μαθητές που συμπληρώνουν αυτές τις μέρες τα μηχανογραφικά τους δελτία. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δείξουν εξαιρετική επιμέλεια φέτος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής του είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και πέρυσι σημειώθηκαν
πολλά παρατράγουδα ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που έκαναν σοβαρά λάθη και τελικά έμειναν εκτός των σχολών που επιθυμούσαν. Γι' αυτό, όταν θα έχετε τελειώσει όλες τις διαδικασίες, θα πρέπει να νιώθετε απόλυτη σιγουριά ότι κάνατε τα πάντα σωστά γιατί διαφορετικά θα περάσετε «μαύρο καλοκαίρι» μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι μια απλή διαδικασία και τεχνικά και ουσιαστικά. Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία, κάντε μια πολύ σοβαρή συζήτηση με τους γονείς, τους καθηγητές και όποιo άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης υπάρχει στον περίγυρό σας, που να γνωρίζει τι γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό, γιατί μετά την κατάθεση του δελτίου δεν υπάρχει... γυρισμός δηλαδή περιθώρια για διορθώσεις. Αξίζει τον κόπο να βασανιστείτε λίγες μέρες πριν παρθεί η οριστική απόφαση, γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η απόφαση θα καθορίσει και το μέλλον σας.
Χρόνια τώρα τονίζουμε στα παιδιά -και είναι κάτι που το πιστεύουμε απόλυτα- ότι πάνω απ' όλα πρέπει να ακολουθήσουν το όνειρό τους γιατί οι στόχοι και τα όνειρα μπορούν να μας οδηγήσουν μακριά στη ζωή και να πετύχουμε εφόσον φυσικά αγωνιστούμε σκληρά για όλα όσα θέλουμε. Αυτές τις μέρες κλείστε τα αυτιά στις προβλέψεις για τις βάσεις και ό,τι σχετικό ακούτε. Με γνώμονα τη βαθμολογία σας και τις επιθυμίες σας προχωρήστε στην επιλογή των σχολών. Επίσης δείξτε προσοχή στην προθεσμία υποβολής, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή αίτηση μηχανογραφικού δελτίου για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, κρίνεται σκόπιμο, για να αποφύγετε λάθη και να πετύχετε στη σχολή των ονείρων σας, να ακολουθήσετε τα εξής:
1. Επειδή και φέτος η κατάθεση του μηχανογραφικού είναι ηλεκτρονική και έχει πολύπλοκα σημεία, καλό θα ήταν να διαβάσετε την εγκύκλιο που θα βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας με πολλή προσοχή, γιατί πρόκειται για πραγματικό λαβύρινθο.
2. Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε, τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με όποια σειρά επιθυμεί, τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι επιλέγει σχολές από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μπορεί να δηλώσει ως πρώτη προτίμηση σημειώνοντας την ένδειξη 1 στην οικεία θέση, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ως δεύτερη προτίμηση με την ένδειξη 2 το τμήμα Μαθηματικών Αθήνας του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, ως τρίτη προτίμηση με την ένδειξη 3 το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου κ.ο.κ. Oταν προηγούνται στις προτιμήσεις του υποψηφίου στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές ή σχολές με ειδικά μαθήματα, θα πρέπει αυτές που ακολουθούν να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων (μπορεί να υπάρξει αποτυχία λ.χ. σε κάποιο αγώνισμα, οπότε οι σχολές που προηγούνται και έχουν ειδικό μάθημα το συγκεκριμένο άθλημα να θεωρούνται ως μη δηλωθείσες).
3. Γι' αυτό οι επιλογές σπουδών πρέπει να γίνονται με τη συνεκτίμηση των ακόλουθων δεδομένων: α) Ενδιαφέροντα, κλίσεις και δυνατότητες του υποψηφίου, β) Βαθμός δυσκολίας εισαγωγής σε σχέση με τις ατομικές επιδόσεις του υποψηφίου, γ) Προοπτικές στην αγορά εργασίας των επαγγελμάτων που συνδέονται με τις επιλεγόμενες σπουδές, δ) Περιοχή όπου βρίσκεται το επιλεγόμενο τμήμα, σε σχέση με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου.
4. Στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεκάδες αριστούχοι του 2000 και του 2001 που σπρώχτηκαν από γονείς και «κοινή γνώμη» σε τμήματα ΑΕΙ με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλή τους βαθμολογία (π.χ. Ιατρική ή Η/Υ), χωρίς πραγματικά να τους ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών, βρέθηκαν την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του 10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους σε τμήμα που τους ενδιαφέρει.
5. Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του, σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενου έτους. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Eντονες διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής εμφανίζουν συνήθως οι σχολές οι οποίες έχουν ειδικό μάθημα. Σε κάθε περίπτωση και για περιορισμό της πιθανότητας σφάλματος, πρέπει οι σχολές προτίμησης του υποψηφίου να έχουν βάση εισαγωγής μεγαλύτερη ή μικρότερη κατά 2.500 μόρια σε σχέση με τα μόριά του. Καλό είναι ο υποψήφιος να δηλώνει πάντοτε και σχολές που έχουν βάσεις εισαγωγής και κατά πολύ μικρότερες από τα μόριά του, προκειμένου να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ένα θετικό αποτέλεσμα.
6. Εδώ και χρόνια το να έχει κάποιος απλά ένα πτυχίο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, δεν φτάνει. Γι' αυτό, άλλωστε, όλοι ψάχνουν μετά μανίας για ένα καλό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα που διαλέγετε δεν πρέπει να έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να μπορέσετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αντικείμενο κοντινό σε αυτό που κάνατε στις προπτυχιακές σπουδές. Για παράδειγμα, τελευταία πάρα πολλοί φοιτητές που τελειώνουν τα τμήματα φυσικής επιλέγουν να συνεχίσουν σπουδές μεταπτυχιακές σε αντικείμενα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή όσοι τελειώνουν το μαθηματικό σε σπουδές σχετικές με τις νέες τεχνολογίες.
Οι σχολές υψηλής ζήτησης
Εσείς που στοχεύετε σε σχολές που ονομάζουμε υψηλής ζήτησης, με την έννοια ότι έχουν κύρος και «πρεστίζ», καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. Διότι αυτό μπορεί να ισχύει για πολλές σχολές, όπως οι Ιατρικές, Νομικές κ.ά., αλλά πλέον η δύναμή τους στην αγορά εργασίας δεν είναι ισχυρή. Αντίθετα, μάλιστα, η ανεργία μαστίζει τους κλάδους αυτούς και το φαινόμενο νέοι πτυχιούχοι να καταφεύγουν στο εξωτερικό είναι πλέον σύνηθες. Αν λοιπόν τέτοιες σχολές αποτελούν όνειρο ζωής, τότε κυνηγήστε τες, αν όμως κάτι τέτοιο αποτελεί μια επιλογή «κοινωνικού γοήτρου», τότε κάντε και μία δεύτερη σκέψη πριν τις σημειώσετε στο μηχανογραφικό σας.
Υπολογίστε τον παράγοντα «κόστος σπουδών»
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εποχή σοβαρότατης οικονομικής κρίσης, η επιλογή τόπου σπουδών είναι δύσκολη, διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η κρίση θα χειροτερέψει και δυστυχώς δεν είναι απίθανο ένας νέος που θα ξεκινήσει φέτος τις σπουδές του ν' αναγκαστεί να τις εγκαταλείψει αν δεν μπορεί η οικογένεια ν' ανταποκριθεί οικονομικά. Συνυπολογίστε λοιπόν τόσο τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ (για τα 4-5 χρόνια σπουδών), καθώς και το γεγονός ότι π.χ. τόσο από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Μην υποτιμάτε τις σχολές των ΤΕΙ
Τα Τεχνολογικά ιδρύματα δεν είναι παρακατιανά, αντίθετα μάλιστα πολλά από αυτά έχουν σπουδές που έχουν πολύ καλύτερη «απόδοση» στην αγορά εργασίας από άλλες των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, δεκάδες απόφοιτοι του τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας βρήκαν δουλειά αμέσως μόλις πήραν τα πτυχία τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε τεράστιες εταιρείες σε Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου