Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οι κόκκινες κάρτες της τρόικας

undefined


Εκτροχιασμός του οικονομικού προγράμματος διαπιστώθηκε από τα κλιμάκια της τρόικας κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν από τις αρχές της εβδομάδας στο Γενικό Λογιστήριο, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου.
Οι κυριότερες "αστοχίες" που έχουν δει από τη μέχρι στιγμής καταγραφή των στοιχείων είναι οι εξής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος":

Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων, που θα κυμανθεί για το σύνολο του έτους μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα υπολογίζεται στα 720 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία για το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Η τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ. Τα έσοδά τους έχουν πέσει στο ναδίρ, από το πεντάμηνο έχουν απορροφήσει το 60% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, και σύντομα θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους.
Οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες δεν έχουν περιοριστεί στο επιθυμητό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Γίνεται αντιληπτό πως η υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών σε κοινωνική ασφάλιση, υγεία "φουσκώνουν" το έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6,7% του ΑΕΠ.
Το οικονομικό επιτελείο προβάλλει ως βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τη βαθιά ύφεση που για το 2012 υπολογίζεται στην περιοχή του 6,5%.
Το "πάγωμα" των αποκρατικοποιήσεων και η απουσία παρεμβάσεων για το άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων. Στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο η τρόικα βάζει στην Ελλάδα βαθμό κάτω από τη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου