Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η 10η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας στην Καρίτσα 21-23 Σεπτεμβρίου 2012






Η Γιορτή του Αγρότη 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου
Χθες το πρωί, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πιερίας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, υποδέχτηκε τον κ. Γιώργο Παπαθανασίου, Δήμαρχο Δίου- Ολύμπου. Εκεί, από κοινού, και μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο για Αγροτικά Θέματα, κ. Τσιμήτρη και τη Διευθύντρια της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Κίτσιου, παρουσίασαν τη διοργάνωση και καλούν τους κατοίκους της Πιερίας, αγρότες και μη, να στηρίξουν τη 10η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 στις 7.30 το βράδυ. Την ίδια
μέρα, πριν από τα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα «το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η νέα Κ.Α.Π. 2014 – 2020».
Παλιότερα,  κάθε Σεπτέμβριο, οι αγρότες γιόρταζαν το γεγονός της λήξης της συγκομιδής του καπνού με μια γιορτή που ουσιαστικά όριζε το τέλος του κάματου των ανοιξιάτικων και θερινών μηνών. Η γιορτή αυτή συμβόλιζε την εποχή που ο αγρότης μπορούσε να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του. Το γεγονός είναι γνωστό με την επωνυμία «Κριτσμάς». Η πιερική γη σήμερα, έχει μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Η γιορτή έχει νέο πια χαρακτήρα κι είναι μια αναγνωρισμένη έκθεση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει ως σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό αλλά και την προβολή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων του δήμου και του νομού.  Προσαρμοσμένη λοιπόν, στην πραγματικότητα που απαιτεί εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον, η 10η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, στο Στάδιο της Καρίτσας.
Η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μαυρίδου
«Ένα  μεγάλο γεγονός συντελείται για ακόμη μία φορά εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η οποία είναι συνδιοργανώτρια μαζί με το Δήμου Δίου Ολύμπου σε ένα γεγονός με αγροτικό χαρακτήρα, όπως είναι κι ο χαρακτήρας του Νομού, τον οποίο προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε μέσα από τέτοιες ενέργειες. Η Έκθεση αυτή είναι ένα από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου που μαζί με τα οικονομικά και επιχειρηματικά, δημιουργούν μια άλλου είδους μορφής ανάπτυξη στην περιοχή μας. Πέρσι πήγε πολύ καλά η έκθεση, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ελπίζουμε σε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα και καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας κι όχι μονο.
Πιστεύουμε ότι εδώ στην Πιερία, πέρα από τον τουρισμό που αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο αγροτικός είναι αυτός που θα ενδυναμώσει αυτή την ανάπτυξη. Άρα λοιπόν, μέσα από αυτό το γεγονός οφείλουμε να προσδώσουμε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία σ’ αυτή τη μεγάλη έκθεση , τη Γιορτή του Αγρότη».
Ο Δήμαρχος Δίου- Ολύμπου, κ. Παπαθανασίου
«Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους του Νομού να έρθουν στη γιοργή. Δεν είναι εμποροπανήγηρη, δεν είναι ένα παζάρι , είναι μία γιορτή καθαρά αγροτική. Κάποτε ο αγρότης με αυτή τη γιορτή απολάμβανε τη σοδειά του, σήμερα στην οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, δυστυχώς απολαμβάνει λιγότερο. Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί με θέμα, « Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η νέα Κ.Α.Π» στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ευρωβουλευτής μας, κ. Παπαστάμκος, θα δώσουμε καινούρια κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα έχουμε και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε ο κόσμος να διασκεδάσει λίγο πριν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα συμμετάσχουν γύρω στα 40 περίπτερα κι εκτός από την Περιφέρεια που είναι συνδιοργανώτρια, θα πρέπει να ευχαριστήσω και το Επιμελητήριο Πιερίας, το οποίο συμμετέχει, επίσης».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος για Αγροτικά Θέματα, Δημήτρης Τσιμήτρης
«Δε θα μπορουσαμε να λείπουμε από τη Γιορτή του Αγρότη και θέλω να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια και το Δήμαρχο και τους συνεργάτες  που μας έκαναν την πρόταση να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν την εκδήλωση.  Τα προϊόντα της Πιερίας είναι πολλά και όλοι κατευθυνόμαστε στο να ενισχύσουστουμε τον πρωτογενή τομέα, τον αγροτικό».
Η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας, κ. Κίτσιου
«Εμείς ως διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συμμετέχουμε με περίπτερο στην Έκθεση. Έχουμε απευθυνθεί σε ομάδες παραγωγών, σε φορείς, σε μεμονωμένους παραγωγούς, τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκθέσουν τα δικά τους προιόντα κι όσα δεν μπορούν να εκτεθούν θα υπάρχουν με έντυπο υλικό. Στόχος είναι, η παραγωγή μας  να γίνει γνωστή όχι μόνο στην Πιερία αλλά και πέρα από αυτή. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Είμαστε κοντά σε αυτούς που έχουν πείρα αλλά  προσπαθούμε να δελεάσουμε και τα νέα παιδιά ώστε να έρθουν κοντά στον πρωτογενή τομέα. Βλέπουμε να υπάρχει η κλίση αλλά θέλουμε νέους ανθρώπους που ήρθαν με επιλογή ώστε να εκπαιδευτούν για γίνονται συνεχώς καλύτεροι».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου