Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τσαυτάρης: Η κοινοτική υποστήριξη στην ελληνική γεωργία δεν σταματάει το 2013

Τσαυτάρης: Η κοινοτική υποστήριξη στην ελληνική γεωργία δεν σταματάει το 2013





Και μετά το 2013 θα συνεχιστεί η υποστήριξη της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης (ΕΕ) προς την ελληνική γεωργία, όπως διαβεβαίωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο εκδήλωσης με την ευκαιρία της 77ης Διεθνούς Έκθεσης.
Σύμφωνα με τον κ.Τσαυτάρη, «είναι λάθος αυτό που πολλοί
πιστεύουν, ότι το 2013 τελειώνει η υποστήριξη της ΕΕ, αφού αυτή θα συνεχιστεί, αν όχι στον ίδιο βαθμό, έστω σε ελαφρώς μικρότερο». Κατά τον ίδιο, «είναι στο χέρι μας να πάμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο (σ.σ. 2013-2020) αξιοποιώντας ίσους και όχι λιγότερους οικονομικούς πόρους».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κοινοτική στήριξη δεν θα δίδεται υποχρεωτικά υπό τη μορφή απλών επιδοτήσεων κι ότι θα απαιτηθούν συστηματικές προσπάθειες από ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε την ανάγκη στόχευσης σε συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η χρηματοδότηση της αειφόρου διαχείρισης των βοσκοτόπων (για την οποία αναμένεται να διατεθούν, όπως διευκρίνισε, 4,5 δισ. ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο), αναφέρει το kathimerini.gr
2,5 δισ. ετησίως για την ελληνική γεωργία και αγροτική μεταποίηση
Ο κ.Τσαυτάρης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική γεωργία, την παραγωγική διαδικασία, τη μεταποίηση στον κλάδο και την εξωστρέφεια/εξαγωγές, μέσω σειράς προγραμμάτων. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο διατίθενται κονδύλια περίπου 2,5 δισ. ευρώ για όλα τα παραπάνω βήματα, που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή.
Ο υπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι «άνοιξαν» τα δάνεια της ΑΤΕBank-Πειραιώς για τη χρηματοδότηση όλων των γεωργών, που έχουν λαμβάνειν την Ενιαία Ενίσχυση (2,2 δισ. ευρώ), αλλά και κτηνοτρόφων που δεν υπάγονται σε αυτή, για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα για τα λεγόμενα «δάνεια συγκομιδής» (σ.σ. πρόκειται για επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα και είδη που την περίοδο αυτή συγκομίζονται, όπως βαμβάκι, τεύτλα, αραβόσιτος, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται).
Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι στόχος τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όσο και του πρωθυπουργού, είναι να γίνει ξανά η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου