Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΕ: Αποφασίζουν εάν θα επιτραπεί τροποποιημένο υβρίδιο αραβοσίτου


   ΕΕ: Αποφασίζουν εάν θα επιτραπεί τροποποιημένο υβρίδιο αραβοσίτου
Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται αύριο να αποφασίσουν για την κυκλοφορία στο εμπόριο ενός γενετικά τροποποιημένου υβριδίου αραβοσίτου για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα, εν μέσω της αντιπαράθεσης σχετικά με τα πρωτόκολλα αδειοδότησης τέτοιων οργανισμών, τονίζεται σε ανακοίνωση των 27.
Το αίτημα αδειοδότησης που κατέθεσε ο όμιλος Syngenta για το
προϊόν του ΜIR 162 αποτελεί έφεση έπειτα από μια προηγουμένη προσπάθεια, η οποία ελλείψει της απαιτούμενης πλειοψηφίας δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε απόφαση υπέρ ή κατά, στην πρώτη εξέταση του αιτήματος, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας εκείνης η Γαλλία είχε απόσχει. Απαιτούνται 245 ψήφοι για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Η Γαλλία έχει 29.
Η συνεδρίαση της επιτροπής εφέσεων στόχο έχει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εάν δεν επιτευχθεί κάποια απόφαση αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειασθεί να αποφασίσει μόνη της και δεν θα έχει άλλη λύση παρά να επιτρέψει την κυκλοφορία, καθότι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) εκτιμά πως η κατανάλωση του MIR δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ έχει ζητήσει την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων αδειοδότησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των 90 ημερών που απαιτείται στις μελέτες για τη διάρκεια των επιπτώσεων τοξικότητας των προϊόντων αυτών και την απουσία σύγκρισης κινδύνων και ευεργετημάτων της χρήσης τους, όπως γίνεται με τα φάρμακα.
Τα επιχειρήματα στο αίτημα για την αδειοδότηση του MIR 162 εδράζονται ακριβώς στο διάστημα αυτό των 90 ημερών, τονίζεται από πηγές της ΕΕ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση προσέφυγε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (ANSES) μετά τη δημοσίευση έρευνας για τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία ποντικών η κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου υβριδίου αραβοσίτου. Η Υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της «πριν τα τέλη του έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου