Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείνουν τους Δήμους της Κ.Μακεδονίας

Την αναστολή κάθε λειτουργίας των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, στο πλαίσιο της απόφασης του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Κ.Μ., κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Από την αγωνιστική κινητοποίηση θα εξαιρεθούν μόνον τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και..
οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τα ΑΜΕΑ για προφανείς κοινωνικούς λόγους, ενώ η ΠΕΔΚΜ θα καταγγείλει όσους Δήμους λειτουργήσουν κανονικά, παρά την απόφαση του κορυφαίου οργάνου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το Συνέδριο.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε το ΔΣ μετά από εκτενή συζήτηση των μελών του, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου κ. Γιάννης Μπουτάρης και Δ. Σαραμάντος αλλά και άλλοι αιρετοί.

Για το ΕΣΠΑ
Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα διαμαρτύρεται και θα καταγγέλλει την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την κατανομή των επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με τρόπο που δεν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, της προκήρυξης και ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα στη χώρα, εξαιτίας της παραβίασης βασικών κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και ουσιαστικής παραβίασης της προκήρυξης του προγράμματος.
«Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να εντάσσονται παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμού της Αττικής, οι μητέρες των οποίων συγκέντρωναν μόλις 11-16 μόρια. Την ίδια ώρα παιδιά της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που οι μητέρες τους συγκέντρωσαν 40 και πλέον μόρια να μένουν εκτός προγράμματος. Εκτός από πολιτικές, διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες θα αναζητήσουμε να καταλογιστούν και ποινικές», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμος Δανιηλίδης.
ΤΟ ΔΣ ομόφωνα καταδικάζει ως διασπαστική της ενότητας της Αυτοδιοίκησης την κίνηση των τεσσάρων Δημάρχων της Αττικής, οι οποίοι λειτούργησαν ως μηχανισμός πίεσης προς την Πολιτεία για να οδηγηθούμε στην παραβίαση των κανόνων και των όρων της προκήρυξης. Η ΠΕΔΚΜ καλεί το σύνολο της Αυτοδιοίκησης της χώρας σε τέτοια σοβαρά θέματα, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικούμε από κοινού και να κατοχυρώνουμε την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας. Οι διασπαστικές κινήσεις υπονομεύουν τον αγώνα μας.
Ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ κατέληξε ότι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Απασχόλησης), να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να μεταφέρουν κονδύλια από τα λιμνάζοντα, παγωμένα και αναπορρόφητα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ (για τα οποία η χώρα μας δέχεται καθημερινά παρατηρήσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.), με στόχο να καλυφθούν και οι 84.000 (το 100%) διαθέσιμες θέσεις του προγράμματος για όλες τις δομές όλων των κατηγοριών (Βρεφικοί, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Η ΠΕΔΚΜ αξιώνει να μην υπάρξει καμία διακριτική- προνομιακή μεταχείριση για καμία Περιφέρεια και για κανέναν Δήμο και ζητά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για όλες τις παραπάνω δομές και για τα τρία επόμενα χρόνια με την ίδια διαδικασία της μεταφοράς των αναγκαίων πόρων από τα λιμνάζοντα, αναπορρόφητα του ΕΣΠΑ.

Για το προσωπικό
Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου οι προσλήψεις προσωπικού που εργάζεται σε υπηρεσίες των Δήμων που έχουν ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Εάν ισχύσουν αυτές οι απαγορεύσεις τότε είναι πολύ πιθανό κάποιες σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες υπηρεσίες, όπως Ωδεία, Καλλιτεχνικές Σχολές, Θεατρικά Εργαστήρια, Αθλητικά Κέντρα, Γυμναστήρια κλπ να μην ανοίξουν φέτος λόγω έλλειψης προσωπικού, τονίστηκε στη συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω δομές και υπηρεσίες, την ίδια ώρα που προσφέρουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική Παιδεία προς τα παιδιά των Δημοτών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν κατ’ ελάχιστο τον κρατικό και τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έσοδα είναι περισσότερα των εξόδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν επενδύσεις στον εξοπλισμό τους.
Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (με μόλις μία αρνητική ψήφο και μία λευκή), το Πρωτόκολλο Ισότιμης Συνεργασίας ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας και της Γερμανίας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βάδης- Βιρτεμβέργης, που διαμορφώθηκε κατά τη διμερή συνάντηση της Παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου