Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

To ΣΔΟΕ σπάει... τους κουμπαράδες



Τον ύπνο τους αναμένεται να χάσουν τις επόμενες εβδομάδες αρκετά πολιτικά πρόσωπα, καθώς οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για μερικά εξ αυτών φθάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους.

Στη λίστα με τα ελεγχόμενα πρόσωπα περιλαμβάνονται
30 πρώην υπουργοί και βουλευτές και 100 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εξέχουσα θέση κατέχει ένας πρώην υφυπουργός, ο οποίος ελέγχεται για αξιόποινες πράξεις.

Τα παραπάνω πρόσωπα ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα. Οι έρευνες κινούνται βάσει των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών και με εξέταση των καταγγελιών που συγκεντρώνονται.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν στο «πόθεν έσχες» τους και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Κύριος σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.


Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση, δίνεται εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και αναζητούνται εμβάσματα στο εξωτερικό.


Ανοίγουν οι λογαριασμοί

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας και δείχνουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις
πολιτικών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης των οποίων το φορολογικό προφίλ στην εφορία απέχει σημαντικά από την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ελεγκτές είναι άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και συσχέτιση-σύγκριση αυτών με τα εισοδήματα που έχει ο ελεγχόμενος.


Συγκεντρώνονται στοιχεία για πολυτελή διαβίωση και αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εν συνεχεία αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις, για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα ή αποτελούν προϊόν «μαύρου» χρήματος και φοροδιαφυγής.


Επιπλέον, ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.


Προς ολοκλήρωση τα πορίσματα


Αν και η έρευνα του ΣΔΟΕ είναι εν εξελίξει και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ασφαλή, οι έλεγχοι για δεκάδες από τα 130 πρόσωπα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στη «μαύρη» λίστα «φιγουράρουν» δύο πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας -οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μ.Μ.Ε. με τον πολυτελή τρόπο ζωής τους- και δύο δήμαρχοι της Αττικής, ενώ τουλάχιστον τρεις από τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που ελέγχει η Δίωξη είχαν χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων ή αναθέσεις δημόσιων έργων.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες βδομάδες πρόκειται να συνταχθεί το οριστικό πόρισμα της Δίωξης για πέντε ή έξι πολιτικά πρόσωπα, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς «πολιτικούς τριγμούς», καθώς για ορισμένα εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί «οικονομικές ατασθαλίες» γύρω από τα εισοδήματά τους, τις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου