Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το ελαιόλαδο είναι φάρμακο !...


«Tο φαγητό σου πρέπει να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι το φαγητό σου»...
Με τη συμμετοχή επιστημόνων, συνέδρων και δημοσιογράφων από 14 χώρες, έγινε το Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο, που διοργάνωσε η...
εταιρία Terra Creta Α.Β.Ε.Ε., στο ξενοδοχείο IOLIDA BEACH, στην Αγία Μαρίνα στα Χανιά.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης, Θεανώ Βρέντζου, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ - δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, και ο Κώστας Χαρτζουλάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς.
Όλοι στο χαιρετισμό τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα τέτοιων επιστημονικών συναντήσεων τόσο για το ίδιο το ελαιόλαδο όσο και για τον κύκλο της παραγωγής και της διάθεσής του.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Ευάγγελος Καλούσης, Ππρόεδρος της Terra Creta σημείωσε το σημαντικό ρόλο που θα έχει ο τομέας των τροφίμων στην ανάπτυξη της χώρας σε μια πορεία διεξόδου από την κρίση. Σε ένα τέτοιο σχέδιο η Terra Creta θέλει και θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα που δραστηριοποιείται επενδύοντας στην ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιόλαδου, αλλά και σε μια σειρά από νέα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο.
Από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής της Terra Creta, Εμμανουήλ Αναγνωστάκης, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και βρέθηκαν στο συνέδριο ευχήθηκε αυτό να αποτελέσει σταθμό αλλά και θεσμό στο χώρο του ελαιόλαδου. Το συνέδριο σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Αναγνωστάκη «είναι μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων αλλά και εμπειριών με κυρίαρχο στόχο την εδραίωση της Ποιότητας, της Ασφάλειας και της Υγιεινής στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας του ελαιόλαδου. Γιατί, ακόμα και για εμάς που ως περιοχή παράγουμε κατά 95 % extra παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Στην ανάγκη στήριξης του ελαιόλαδου μέσα από την ανάδειξη των παραδοσιακών συνταγών, αναφέρθηκε η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής.
«Το ελαιόλαδο αποτελεί τρόφιμο ή φάρμακο;» αναρωτήθηκε κατά την παρουσίαση του ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής φαρμακολογίας. Προφανώς και είναι τρόφιμο, σημείωσε, αλλά όχι ένα οποιοδήποτε. Αποτελεί την πηγή μιας σειράς ενώσεων που υπάρχουν μόνο στο λάδι. Κατά την πλέον σύγχρονη αντίληψη, το ελαιόλαδο είναι χαρακτηριστική Ιπποκράτειος τροφή. Ακολουθεί, δηλαδή, τη ρήση «το φαγητό σου πρέπει να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι το φαγητό σου». Μια σειρά από σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο με την ελαιοκανθύνη και την ελαιοκαυσύνη, δύο δείκτες που μετριούνται επιμελώς πλέον, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για την αρθρίτιδα όσο και για την ανάπτυξη νεοπλασίας. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η ποικιλία κορονέικη, η οποία είναι η κυρίαρχη ποικιλία στην Ελλάδα, περιέχει σε μεγάλο βαθμό τις δύο αυτές σημαντικές ουσίες.
Στο ευαίσθητο θέμα της οξείδωση της χοληστερίνης, αναφέρθηκε ο Ιταλός Dr. Eugenio Luigi Iorio. Σημειώνοντας ότι αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων καθώς και καρκινωμάτων. Τονίζοντας τέλος ότι το ελαιόλαδο είναι ένα χαρακτηριστικό προϊόν ελέγχου της οξείδωσης της χοληστερίνης....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου