Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση για τη ρύπανση των ακτών της Πιερίας


Συνάντηση σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης από τα βαρέλια και τα δίχτυα των μυδοκαλλιεργειών, που βρίσκονται διάσπαρτα σε ακτές και βυθούς της Πιερίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στη Νέα Αγαθούπολη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στη Μεθώνη και συμμετείχαν κάτοικοι της Νέας Αγαθούπολης, της Μεθώνης και του Αιγινίου, τοπικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών, του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Το πρόβλημα αφορά τη ρύπανση που προκαλείται από τα βαρέλια
που αποκολλώνται από τις μυδοκαλλιέργειες και ξεβράζονται στις ακτές, καθώς και από τα διχτάκια που χρησιμοποιούνται για τις αρμαθιές των μυδιών, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια πολλοί μυδοκαλλιεργητές απέρριπταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι τόνισαν ότι θέλουν τις ακτές καθαρές, ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και η ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, όπως είπαν, το θέαμα ενός «βαρελόδασους» πλήττει την εικόνα της περιοχής στους τουρίστες που την επισκέπτονται και προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον, υπήρξαν καταγγελίες για βαρέλια που, σύμφωνα με τη σήμανσή τους, προέρχονται από χημικές βιομηχανίες και εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα στην ποιότητα των νερών και στη δημόσια υγεία.
Οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών που παρέστησαν στη συνάντηση παραδέχθηκαν το έντονο πρόβλημα της ρύπανσης από τα δίχτυα, ωστόσο, όπως είπαν, πλέον οι πρακτικές τους έχουν αλλάξει,  καθώς και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Επιπλέον, έχει αντιμετωπισθεί το εμπόδιο της κακής λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, που πλέον φροντίζουν για την αποκομιδή των διχτυών. Στην άμβλυνση του προβλήματος έχει συνεισφέρει και η… οικονομική κρίση, αφού οι μυδοκαλλιεργητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ίδια διχτάκια πολλές φορές, αντί να τα πετούν.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών, Τάσος Δραγάνης, ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος σχεδιάζει καθαρισμό του βυθού από τα δίχτυα, με την «επίταξη» μεγάλων σκαφών και τη χρήση αργαλειού, ενδεχομένως με την αξιοποίηση και κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος.
Όσον αφορά το πρόβλημα των βαρελιών, σύμφωνα με τους μυδοκαλλιεργητές, έχουν εξετασθεί πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντικατασταθούν τα βαρέλια -που χρησιμοποιούνται ως πλωτήρες που σταθεροποιούν τις μυδοκαλλιέργειες- αλλά καμία εναλλακτική δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει.
Εθελοντικός καθαρισμός
Κατόπιν πρότασης κατοίκου, στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ενός πρώτου εθελοντικού καθαρισμού στην παραλία της Νέας Αγαθούπολης, στις 2 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή των κατοίκων, των τοπικών συλλόγων, του Δήμου, των μυδοκαλλιεργητών και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα. Στόχος είναι να γίνει η… αρχή, ενώ την άνοιξη που θα βελτιωθεί ο καιρός θα ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες.
Η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου