Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

«Μπλακ άουτ» σε νοσοκομεία και φαρμακεία την ερχόμενη εβδομάδα

 
Νέα ταλαιπωρία περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τους Ελληνες ασθενείς, αφού μετά τη διήμερη απεργία των φαρμακοποιών κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν οι ειδικευόμενοι γιατροί όλων των νοσοκομείων της χώρας. Την επόμενη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί, που στηρίζουν το ΕΣΥ και είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, θα πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί αποφάσισαν να βάλουν…
πάγο στο ΕΣΥ σε μία προσπάθεια να προβάλουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αναδείξουν ότι είναι οι πλέον αδικημένοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με βασικό μισθό που δεν ξεπερνά τα 860 ευρώ και τις τουλάχιστον 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα (τακτικό ωράριο και εφημερίες) καλούνται να «κρατήσουν στα χέρια τους» τις κλινικές και τα τμήματα των νοσοκομείων και να εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση δεκάδες ασθενείς.
Οπως ανακοίνωσαν χτες τα μέλη του Κινήματος Νέων Ιατρών, οι ειδικευόμενοι γιατροί, που δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες εδώ και πέντε μήνες και ο μισθός των οποίων έχει υποστεί τεράστιο «κούρεμα», δε θα δουλέψουν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επισχέσεις εργασίας και τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, λόγω της μη πληρωμής των εφημεριών, αποφάσισαν να προβούν –με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος- σε μηνυτήρια αναφορά κατά των διοικητών των νοσοκομείων.
Στο υπουργείο Υγείας
Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου θα γίνουν συνελεύσεις ειδικευομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις τους, και στις 2 το μεσημέρι οι ειδικευόμενοι από τα νοσοκομεία της Αθήνας θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας. Τα μέλη του Κινήματος Νέων Ιατρών θα ζητήσουν και μία συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ώστε να θέσουν στον ίδιο τα προβλήματά τους.
Πάντως, την ημέρα εκείνη που θα απουσιάζουν οι ειδικευόμενοι από τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα τόσο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών όσο και σε πολλές κλινικές και οι ασθενείς θα περιμένουν ώρες στις ουρές για να εξυπηρετηθούν. Οπως είναι γνωστό, οι ελλείψεις στο ΕΣΥ μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι τεράστιες και οι ειδικευόμενοι στα περισσότερα νοσοκομεία καλύπτουν πάγιες και βασικές ανάγκες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή να δημιουργηθεί «μπλακ άουτ» και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι ελάχιστοι. Ο μικρός αριθμός των γιατρών του ΕΣΥ δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλα τα τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου