Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

"Μια ελληνική χρεοκοπία θα διέλυε την ευρωζώνη"


Την πεποίθηση ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε διάλυση της ευρωζώνης εξέφρασε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το ελληνικό πακέτο που συζητείται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

"Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Όταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον" υπογράμμισε.

Όπως προειδοποίησε, τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για εξυγίανση των δημοσιονομικών της και κάθε άλλο παρά επιλύουν τα προβλήματα.

"Εάν λέμε ότι τα χρέη θα απομειωθούν, η προθυμία (της Ελλάδας) να κάνει περικοπές εξασθενίζει αναλόγως. Μια τέτοια λαθεμένη σεναριολογία δεν επιλύει τα προβλήματα" δήλωσε.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι αρχίζουν να διαφαίνονται "οι πρώτες επιτυχίες", αλλά θα χρειαστεί πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

"Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος" ανέφερε.

Και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα ο όγκος του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

"Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής" τόνισε.

Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα αναμένεται να εγκριθούν με ευρεία πλειοψηφία από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU και FDP), καθώς και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν το σχέδιο. Αρνητική ψήφο θα δώσει και πάλι η Αριστερά (Die Linke), η οποία εξήγησε ότι " αυτό το πακέτο είναι ένα πολιτικό έγκλημα στο οποίο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου