Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η αναπτυξιακή διάσταση της γεωργίας στις συζητήσεις


Ο ρόλος της γεωργίας και η αναπτυξιακή του «διάθεση» στην ελληνική κοινωνία και οικονομία αναδύεται το κέντρο των συζητήσεων στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤΑΓΡΟ) που λαμβάνει χώρα στις 23 και 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Το Συνέδριο που έχει τίτλο «Οικονομική κρίση: Νέες ευκαιρίες για την επανασύνθεση του αναπτυξιακού ρόλου της ελληνικής γεωργίας» θα φιλοξενήσει στις 10.00 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ (στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, δίπλα στην Φοιτητική Λέσχη, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, κάτω από το Καυτατζόγλειο στάδιο).
Η διοργάνωση του συνεδρίου φαίνεται είναι το πρώτο βήμα του
επιστημονικού κόσμου του αγροτικού χώρου να αναλάβει την καθοδήγηση του αγροτικού τομέα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας και την έξοδό της από την κρίση.
Μετά την μελέτη άλλωστε της MacKinsey -που χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών- η οποία προσδίδει ιδιότητες ατμομηχανών της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στην ΓΕΩΡΓΙΑ, την βιομηχανία ΤΡΟΦΙΜΩΝ και τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ, φαίνεται ότι πολλοί έστεψαν ξανά τα βλέμματα στον αγροτικό τομέα και ίσως και στον αγροτικό κόσμο, ξεκινώντας από την φορολόγησή του.
Είναι μάλλον λάθος εκκίνηση, αλλά στο συνέδριο αναμένεται να τεθούν οι προϋποθέσεις επανασύνθεσης του αναπτυξιακού ρόλου της γεωργίας.
Οι θεματικές στις εννιά Συνεδρίες και στην στρογγυλή τράπεζα είναι: Αγροτική παραγωγή – ανταγωνιστικότητα, Θεσμική Ανασυγκρότηση της Γεωργίας & της Υπαίθρου, Πληροφόρηση /Εκπαίδευση /Κατάρτιση & Μετανάστευση, Οργάνωση των Αγορών Τροφίμων, Ποιότητα-Εμπορία γεωργικών προϊόντων /τροφίμων-Καταναλωτές, Εξωτερικό Εμπόριο Γεωργικών Προϊόντων & Τροφίμων, Πολιτική Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αειφορία & Περιβαλλοντική Αποτελεσματικότητα, Αγροτικό τοπίο, Γη & Αγροτουρισμός και Ο ρόλος του αγρο-διατροφικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Όσοι μπορέσουν να συμμετέχουν θα απολαύσουν σε ένα διήμερο καταιγισμό στοιχείων ερευνών και νέων προσεγγίσεων, ενώ στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας κατά την έναρξη (23/11/2012, 10.00) η ΕΤΑΓΡΟ θα τιμήσει τον αγρότη, αγροτο-οικονομολόγο και ιδρυτικό μέλος της Δρ Πάνο Παναγόπουλο, και την κεντρική εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Δρ Αλκίνοος Νικολαΐδης, π. Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων-ΜΑΙΧ.

Το Σάββατο, 24/11/2012, στις 12.00 στο Στρόγγυλο τραπέζι, με θέμα τον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης, με συντονιστή τον καθ Κ. Αποστολόπουλο θα μετέχουν ο αν. καθ Αλεξ. Κουτσούρης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο Δρ Αθ. Θεοχαρόπουλος (Ειδικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ), ο αγρότης Σπ. Καχριμάνης (Διευθυντής Συνεταιριστικής Οργάνωσης) & ο επιχειρηματίας Θ. Μιχαηλίδης. Ενώ με την λήξη του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου Αγροτικής Οικονομίας θα δοθούν τα βραβεία «Χρυσός Ευελπίδης» σε υποψήφιους διδάκτορες, τιμώντας τον Χ. Ευελπίδη, ένα πρότυπο προσφοράς στην αγροτικό τομέα.

Τα συνέδρια της ΕΤΑΓΡΟ γίνονται κάθε δύο χρόνια και στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας θα γίνει με την ευκαιρία η Τακτική Γενική Συνέλευση.

Την Παρασκευή & Σάββατο, 23 & 24 Νοε 2012, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης περιμένουμε όλοι να δοθούν τα σημεία εκκίνησης της αναγέννησης της Ελλάδος με ατμομηχανή τον αγροτικό τομέα και της επανασύνθεσης του αναπτυξιακού ρόλου της ελληνικής γεωργίας με Έλληνες αγρότες.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ, με συνδιοργανωτές τους: ΑΠΘ, ΓΠΑ, ΠΔΕ, Χαροκόπειο, ΑΤΕΙΘ, ΤΕΙΔΜ, ΓΕΩΤΕΕ & ΥπΑΑΤ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.etagro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου