Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτο «ναι» για τη μετακόμιση 700 φοιτητών από την Εδεσσα και τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη


Με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας άναψε «πράσινο φως» για τη μετακόμιση των Τμημάτων από την Εδεσσα και τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, εφόσον βρεθούν οι αναγκαίοι χώροι στο
κεντρικό κτίριο της οδού Εγνατία.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας προτείνοντας τη διερεύνηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης των δύο Τμημάτων με τους περίπου 700 «ενεργούς» φοιτητές, στο πλαίσιο του διαλόγου για το σχέδιο «Αθηνά».

Την περίοδο αυτήν πραγματοποιούνται συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος προβλέπει κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά» με τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων και ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων μέχρι και το Φεβρουάριο, ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το νέο μηχανογραφικό στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2013.
«Ναι» με δύο προϋποθέσεις
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είπε «ναι» στη διερεύνηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης των παραρτημάτων της Εδεσσας (Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών) και της Νάουσας (Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας) στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας δύο προϋποθέσεις. «Η πρώτη προϋπόθεση είναι να μπορέσουμε να βρούμε χώρους για τα γραφεία, τα εργαστήρια των δύο τμημάτων και τη διεξαγωγή των διαλέξεων. Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2013 χρειαζόμαστε επιπρόσθετη χρηματοδότηση, για να καλύψουμε τις δαπάνες της μετακόμισης», ανέφερε στον «Α» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εκτιμώντας ότι απαιτούνται περί τις 250.000-300.000 ευρώ και το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και δαπάνες διαμόρφωσης κάποιων χώρων σε εργαστήρια Η/Υ.
Ηδη, η απόφαση της Συγκλήτου, που δίνει καταρχήν το «πράσινο φως» για τη μεταφορά των περίπου 700 ενεργών φοιτητών αλλά και των καθηγητών των δύο παραρτημάτων από το Σεπτέμβρη του 2013 στο κεντρικό κτίριο της οδού Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, εστάλη στο υπουργείο Παιδείας.
Πρόσβαση σε καλύτερες υποδομές
«Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων, αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές και καθηγητές των τμημάτων αυτών να βρεθούν σε ένα περιβάλλον πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό και να έχουν πλέον άμεση επαφή με το σύνολο της κοινότητας του ιδρύματος. Φυσικά θα έχουν και το όφελος των καλύτερων υποδομών, ειδικά όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα εργαστήρια Η/Υ», επισήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, οι εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται σήμερα το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών καθώς και το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας, στη Βέροια και τη Νάουσα αντίστοιχα, δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο, αλλά έχουν παραχωρηθεί από άλλους φορείς. Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές των δύο τμημάτων φέρονται να ζητούσαν τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη την τελευταία διετία.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία για το σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, ώστε οι αλλαγές να συμπεριλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων την επόμενη χρονιά. Ηδη, έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς και από το συνδικαλιστικό τους όργανο (ΠΟΣΔΕΠ) για τη «βιασύνη» με την οποία προωθείται το σχέδιο «Αθηνά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου