Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο Bill Gates μισεί τα μετρητά και αγωνίζεται για την...κατάργηση τους



Ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates είναι ένας πλούσιος άνθρωπος. Πολύ πλούσιος. Πάρα πολύ. Για την ακρίβεια, είναι ίσως ένας από αυτούς που θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να φτιάξουν ένα θησαυροφυλάκιο σαν του Σκρουτζ Μακ Ντακ και να κολυμπούν ανάμεσα στα δολάρια τους.

Ο Bill Gates δεν θα κατασκευάσει ποτέ ένα τέτοιο θησαυροφυλάκιο γιατί δεν του αρέσουν τα μετρητά. Τα απεχθάνεται τόσο, που αποφάσισε...



...να χρηματοδοτήσει μια παγκόσμια εκστρατεία υπέρ του ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ίδρυση τη συμμαχία «Βetter than Cash» στο site της οποίας μπορεί κανείς να βρει 5 βασικά επιχειρήματα κατά των μετρητών και υπέρ της διάδοσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

1. Διαφάνεια. Μικρότερη διαφθορά και μείωση του αριθμού των κλοπών καθώς η διαδρομή των συναλλαγών μπορεί εύκολα να καταγραφεί.

2. Ασφάλεια. Το χρήμα φτάνει ακριβώς εκεί που ήταν ο προορισμός του.

3. Χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ένας τρόπος για ανθρώπους που δεν έχουν καμία εμπειρία τραπεζικών συναλλαγών να ενσωματωθούν με τις σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες όπως δάνεια, λογαριασμοί αποταμίευσης κτλ.

4. Χαμηλότερο κόστος συναλλαγών. Κοστίζει συχνά παραπάνω να μεταφέρει κανείς μετρητά, καθώς είτε το κόστος των συναλλαγματικών μετατροπών είναι υψηλό είτε το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό κοστίζει εξίσου αρκετά.

5. Διείσδυση σε νέες αγορές. Ένα πλεονέκτημα που αφορά κυρίως επενδυτές κι επιχειρηματίες, για τους οποίους θα ήταν πιο εύκολο να εμπιστευτούν τη μέθοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε κάποια περιοχή όχι διάσημη για την αξιοπιστία των «χέρι με χέρι» χρηματικών συναλλαγών της.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τους συντελεστές του να αναφέρουν ως παράδειγμα την Κένυα της οποίας η κυβέρνηση προώθησε και στήριξε τη συγκεκριμένη μέθοδο συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου