Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κουβέλης: «Δεσμευόμαστε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών»


Τα ζητήματα των αγροτών «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις», δήλωσε σήμερα ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των αγροτών.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, σημείωσε πως η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τόνισε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, τη δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, τη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, και το ασφαλιστικό σύστημα με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
«Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις» κατέληξε.
Στους δρόμους οι αγρότες
Το πρωί, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να βγουν στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Την Τετάρτη θα λάβουν τς τελικές τους αποφάσεις, καθώς σήμερα και αύριο, θα συναντηθούν επίσης με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, στη χθεσινή συνάντησή τους στον Πλαταμώνα διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να «παραλύσουν» τη χώρα, αφού , φορολογικό,ΦΠΑ και κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους οδηγούν σε αφανισμό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό και οπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.    

Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση αύριο από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας, αποφάσίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη, με μπλόκα στους δρόμους.

Έτσι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13:00, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας και εκεί θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος μεταξύ των αγροτών και του αρμόδιου υπουργείου ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου, όπως είπε, να αναζητηθούν λύσεις σε κάποια από τα αιτήματά τους ώστε να μην μείνουν κλειστοί οι δρόμοι.

«Η χώρα μας αυτή την ώρα δεν σηκώνει τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγώσει η οικονομία της χώρας σε μια περιοχή με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 τη Δευτέρα τόνισε ότι οι αγρότες ζητούν μέτρα ανακούφισης και προοπτικής.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κόβεται στα δύο από τα μπλόκα. «Ούτε στο παρελθόν έγινε αυτό. Ακόμα και αν κλείσει ένας κόμβος -που εμείς δεν θα τον κλείσουμε- είναι μια παράκαμψη 5χλμ.» εξήγησε.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγουν όλοι στο δρόμο. «Οι αγρότες δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Και αν έχουμε μαζί μας συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου