Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Θετικές εκτιμήσεις για τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας



Θετικές εκτιμήσεις για τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας



 

Δειλά μηνύματα αισιοδοξίας αρχίζουν να εμφανίζονται σε επενδύσεις και σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα, όπως στα αγροτικά προϊόντα. Η Alpha Bank σε μελέτη για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι στους επόμενους μήνες με την αποκατάσταση ικανοποιητικών συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία, αναμένεται ότι η τάση υποκατάστασης εισαγωγών θα ενταθεί σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα.

Παράλληλα, η αυξητική τάση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Αναμένεται αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του γεωργικού τομέα το 2013 και πλεονασματικό ισοζύγιο στις εξωτερικές συναλλαγές της γεωργίας ήδη από το τρέχον έτος, με σημαντική διόγκωση του στα επόμενη έτη.

Βέβαια, μέχρι σήμερα η υποκατάσταση ενός σημαντικού μέρους των σχετικά υψηλών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων με εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή δεν φαίνεται τελικά να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2012 και το 2011, προσθέτει η ίδια μελέτη. Ως αποτέλεσμα η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μειώθηκε εκ νέου στο 3,2% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας στο 9μηνο του 2012, από 3,3% συνολικά το 2011 και 4,9% το 2005. Η συρρίκνωση του ελλείμματος στις εμπορευματικές συναλλαγές των αγροτικών προϊόντων είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη, παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Το έλλειμμα αυτό μειώθηκε στο 1,03 δις. ευρώ στο 11μηνο του 2012 από 1,87 δις. ευρώ στο 11μηνο του 2011.

Ορισμένοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων στους οποίους σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος στην Ελλάδα είναι τα φρούτα, τα ψάρια, ποτά, δημητριακά. Από την άλλη πλευρά παρά την ύφεση παρατηρήθηκε το 2012 αύξηση εισαγωγής κρεάτων, δερμάτων και γούνας. Αύξηση εξαγωγών σημειώθηκε το 2012 σε μεγάλες ποσότητες στις φυσικές υφαντικές ίνες, καπνό, γαλακτοκομικά, έλαια, καπνό, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου