Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των Οσκαρ



Η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των 85ων βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theatre του Μπέβερλι Χιλς το βράδυ της Κυριακής έχει αρχίσει, και ενώ σε ορισμένες κατηγορίες η μάχη για την πρωτιά φαντάζει αμφίρροπη, τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά.


Οι ειδικοί εκτιμούν πως την φετινή χρονιά η Ακαδημία θα ψηφίσει «πολιτικά»,  και έτσι ξεχωρίζουν δύο υποψηφιότητες για την διεκδίκηση του μεγαλύτερου αριθμού αγαλματιδίων.  Η «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Άφλεκ μοιάζει να είναι το μεγάλο φαβορί για το κορυφαίο έπαθλο της βραδιάς ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με το «Λίνκολν» φαντάζει άξιος και δυνατός αντίπαλος.
Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο ταλαντούχος δημιουργός του «Family Guy» και της κωμωδίας «Ted», Σεθ Μακφάρλαν.
Σε περίπτωση που η δημιουργία του Άφλεκ καταφέρει να πρωτεύσει,  θα είναι μόλις η δεύτερη φορά - μετά τον «Σοφέρ της Κυρίας Νταίζη» (1989) - που η καλύτερη ταινία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το σκηνοθέτη της. Ο αδικημένος – κατά πολλούς - Μπεν Άφλεκ, ο οποίος έχει κερδίσει ένα χρυσό αγαλματίδιο, μαζί με τον Ματ Ντέιμον,  για πρωτότυπο σενάριο στην ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», είναι και παραγωγός του φιλμ, όπως και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος μετά το «Syriana» δείχνει έτοιμος να κατακτήσει ακόμα ένα  Όσκαρ. Ο Σπίλμπεργκ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για το φετινό Όσκαρ σκηνοθεσίας, στην επική βιογραφία «Λίνκολν»,  αφήνοντας τον Ανγκ Λι και την «Ζωή του Πι» να ψάχνουν για μια διάκριση σε άλλες κατηγορίες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό τον νικητήριο λόγο του, αφού στην κατηγορία του πρώτου αντρικού ρόλου η εξαιρετική ερμηνεία του στο «Λίνκολν» τον έχει χρήσει ακλόνητο φαβορί, με μεγάλη διαφορά από τους Χιου Τζάκμαν («Οι Άθλιοι») και  Μπράντλεϊ Κούπερ («Οδηγός Αισιοδοξίας»).
Η Τζένιφερ Λόρενς - πρωταγωνίστρια στην εξαιρετική ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας» - δείχνει να έχει  προβάδισμα απέναντι στην Εμανουέλ Ριβά της «Αγάπης» του Μίκαελ Χάνεκε.
Μεγαλύτερος ανταγωνισμός από τις παραπάνω κατηγορίες υπάρχει στην υποψηφιότητα για την καλύτερη ηθοποιό, όπου η Τζένιφερ Λόρενς - πρωταγωνίστρια στην εξαιρετική ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας» - δείχνει να έχει  προβάδισμα απέναντι στην Εμανουέλ Ριβά της «Αγάπης» του Μίκαελ Χάνεκε και της νεαρότερης υποψήφιας στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου, της 9άχρονης  Κουβενζανέ Γουόλις από τα  «Μυθικά πλάσματα του Νότου». Μεγάλη μονομαχία θα έχουμε στην κατηγορία δεύτερου αντρικού ρόλου,  με τον Τόμι Λι Τζόουνς («Λίνκολν») να κοιτάει στα μάτια τον Κρίστοφ Βαλτ («Django Unchained»), ενώ η Αν Χάθαγουεϊ είναι ξεκάθαρο φαβορί για τον δεύτερο γυναικείο ρόλο («Οι Άθλιοι»).
Η «Αγάπη» του Χάνεκε, εκτός απροόπτου, θα πρωτεύσει στην ξενόγλωσση κατηγορία, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το αν μπορεί να καταφέρει να χτυπήσει τον Ταραντίνο στο πρωτότυπο σενάριο, καθώς  το διασκευασμένο είναι θέμα Άφλεκ και «Επιχείρηση: Argo».
Η Αν Χάθαγουεϊ είναι ξεκάθαρο φαβορί για τον δεύτερο γυναικείο ρόλο για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι Άθλιοι».
Το «Skyfall» αναμένεται να  τα καταφέρει σε διπλό ταμπλό - φωτογραφία και τραγούδι, η «Άννα Καρένινα» ξεχωρίζει στα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ για το καλύτερο animation  θα κοντραριστούν το «Frankenweenie» με το «Brave», με το πρώτο να μοιάζει  ανώτερο. Ανάμεσα στις  υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν  στην φετινή απονομή συγκαταλέγονται αυτή του - απόντα από τα μεγάλα βραβεία για δυο δεκαετίες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο («Οδηγός Αισιοδοξίας») στην κατηγορία δεύτερου αντρικού ρόλου, του αργεντίνικου «No» στην ξενόγλωσση κατηγορία (εκεί βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής Δανός σκηνοθέτης Νικολάι Άρσελ με το «A Royal Affair»), και του - για δέκατη φορά υποψηφίου, αλλά χωρίς βραβείο -, διευθυντή φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς για το «Skyfall».
Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο ταλαντούχος δημιουργός του «Family Guy» και της κωμωδίας «Ted», Σεθ Μακφάρλαν, ενώ η μετάδοση της Nova θα ξεκινήσει στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με το pre show του κόκκινου χαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου