Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο κύριος Τάσος Τερζής (καταγωγής από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας), διευθυντής του Ιδρύματος Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή και πρώην Δήμαρχος του Αιγινίου, είναι άνθρωπος δραστήριος, με ανησυχίες, ενδιαφέροντα και όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και οδηγήθηκε από νεαρή ηλικία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος το 1964, σε ηλικία είκοσι έξι ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας του οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τον εξέλεξαν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ όμως δεν βρέθηκα εκεί για να εξετάσω ούτε τις περγαμηνές του ανθρώπου, ούτε το πανέμορφο Αιγίνιο. Έφτασα εκεί για να δω τον ζήλο που τον διακατέχει για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου και την καταγωγή του, τη σπουδαία συλλογή που έχει στο Ίδρυμα (Μουσείο) και τελικά ν’ αντλήσω από την αγάπη του για το κοινό καλό. Δεν έμεινα ανικανοποίητος.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο που προβάλλεται στην κατηγορία "Ψηφιακό Αρχείο" ο Τάσος Τερζής δεν είναι ένας συνηθισμένος Έλληνας. Δεν έχει ξοδέψει τις μέρες και τις νύχτες του στις βόλτες και τα πανηγύρια. Δεν έχει χάσει χρόνο σε ανούσιες ασχολίες που δεν προσφέρουν ηθική ικανοποίηση που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία. Και δεν είναι μόνο τούτο, παρά έχει ξοδέψει ένα βιος για να συλλέξει τα νομίσματα, τις φωτογραφίες, τις ζωγραφιές, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα στυλό, τα ωρολόγια, τους αναπτήρες, τα σκαλιστά, τις αγιογραφίες κλπ κλπ που έχει μέσα σ’ εκείνο το σπίτι που ο ίδιος μεγάλωσε και διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει συνεχώς για να χωρέσει όλη αυτή του την αγάπη.
Εκεί βρίσκουμε εφημερίδες του περασμένου αιώνα, ιστορικά βιβλία, σπάνιες συλλογές από γραμματόσημα αρχαία νομίσματα, η ιστορία της δραχμής και πλούσιο φωτογραφικό… υλικό που καταγράφουν την σύγχρονη ιστορία του Αιγινίου και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά και όχι μόνον φιλοξενούνται στο «Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή» στο Αιγίνιο. Στο ίδρυμα αυτό, το οποίο καθημερινά είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τα σχολεία, έχουν τοποθετηθεί κατά χρονολογική σειρά, διάφορα αντικείμενα και τα οποία δείχνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τη ζωή των κατοίκων του Αιγινίου, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων. Στα πολυάριθμα ράφια υπάρχουν έντυπα ποικίλου περιεχομένου, ενώ φιλοξενείται αρχείο όλων των τοπικών εφημερίδων.
Είναι έντονη η παρουσία βιβλίων και περιοδικών που θυμίζουν την εποχή του ΕΑΜ, αλλά και της χούντας. Ξεχωρίζει το βιβλίο του ΕΑΜ, για τους μαθητές της Γ και Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με υλικό άγνωστο στους σημερινούς Έλληνες. Η λειτουργία του Ιδρύματος άρχισε επίσημα την 30 Ιανουαρίου (συμβολική μέρα για τους ανθρώπους του πνεύματος) με αγιασμό και χαιρετισμούς φίλων του ιδρυτού του. Το Ίδρυμα στεγάστηκε στο πατρικό του σπίτι εξ’ ού και το όνομα “Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή” (των γονέων του). Όσοι θέλουν να θυμηθούν και όσοι θέλουν να μάθουν τη σύγχρονη ιστορία μας, έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφτούν το Ίδρυμα τούτο το οποίο έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εμπνευστή, το δημιουργό και τον ακατάβλητο Τάσο Τερζή, ο οποίος απέδειξε ότι δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την προσφορά του στον τόπο. Αλλά δεν είναι μόνον συλλέκτης ο κύριος Τάσος Τερζής, είναι και συγγραφέας, όπως προείπαμε Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος Αιγινίου, καλός και φιλόξενος οικοδεσπότης (δεν μας άφηνε να φύγουμε αν δεν μας προσέφερε δείπνο), σύζυγος και άξιος Έλληνας. Συνιστούμε στα σχολεία, οποιουσδήποτε επισκέπτες και ενδιαφερόμενους να μην χάσουν την ευκαιρία να δουν όλο αυτό το υλικό με μια απλή επίσκεψη στο Μουσείο / Ίδρυμα Τερζή.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα στις δέκα εννέα (19) του μηνός Απριλίου του έτους δύο χιλιάδες επτά (2007) ήμερα Πέμπτη και στο συμβολαιογραφείο μου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στον πρώτο (1ο) όροφο οικοδομής επί της οδού Τσιμισκή αριθμός 17, ιδιοκτησίας του γραφείου εμού της ιδίας, μπροστά σε μένα τη Συμβολαιογράφο και κάτοικο Θεσσαλονίκης ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ-ΖΕΡΒΙΔΟΥ, που εδρεύω στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε ο γνωστός μου και μη εξαιρετέος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΕΡΖΗΣ του ΠΑΣΧΑΛΗ και της ΙΩΑΝΝΑΣ, Εκδότης Δημοσιογράφος, (μέλος Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου ΕΣΑΤ με αριθμό μητρώου 160), πρώην Δήμαρχος Αιγινίου, που γεννήθηκε στις 6.10.1937 στο Αιγινίνιο Πιερίας και κατοικεί στο Αιγίνιο Πιερίας, κάτοχος του με αριθμό Χ.957761/23-6-2004 δελτίου ταυτότητας του Α.Τ. Αι¬γινίου με ΑΦΜ 008542458 της ΑΟΥ Αιγινίου, ο οποίος μου δήλωσε ότι γνωρίζει να υπογράφει, ότι έχει τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Κώδικας "περί Συμβολαιογράφων", ζήτησε τη σύνταξη της πράξης αυτής, χωρίς τη σύμπραξη μαρτύρων ή άλλου Συμβολαιογράφου, και στη συνέχεια μου δήλωσε ότι επιθυμεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το ΑΙΓΙΝΙΟ του Νομού Πιερίας, να ιδρυθεί ίδρυμα Πολιτιστικού Πνευματικού Κοινωνικού και Λαογραφικού χαρακτήρα και καταρτίζει με την πράξη αυτή, Κοινωφελές Ίδρυμα εις μνήμη των γονέων του με την επωνυμία "ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ" και με τους παρακάτω όρους (άρθρα) που θα αποτελούν το καταστατικό του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία "ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΣΧΑΔΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ".
Άρθρο 1ο Μορφή- Επωνυμία - Έδρα - Σφραγίδα
1. Το Κοινωφελές ίδρυμα που συστήνεται από τον κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ με το παρόν, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις του ΑΗ. 2 039/39 όπως κάθε φορά ισχύει ο Νόμος αυτός και των Διαταγμάτων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν σε εκτέλεση του Νόμου αυτού.
2. Έδρα του Ιδρύματος είναι η πατρική οικία, στο Αιγίνιο και επί της οδού Αλεξάνδρου Παπάγου αριθμός 55.
3. Η σφραγίδα του Ιδρύματος είναι στρογγυλή και αναγράφει περιμετρικά, μέσα σε πλαίσιο, την επωνυμία του Ιδρύματος και στο μέσω αυτής την έδρα και το έτος έγκρισης της σύστασης του (2007).
Άρθρο 2ο – Σκοποί
Σκοποί του παραπάνω ιδρύματος είναι:
Η λειτουργία:
1. Μουσείου Τύπου (εφημερίδων - περιοδικών).
2. Βιβλιοθήκης.
3. Μουσείου Νομισμάτων και Γραμματοσήμων.
4. Μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών από την προσωπική και κοινωνική ζωή των κατοίκων του Αιγινίου. Ήδη υπάρχουν σε κορνίζες 120 φωτογραφίες.
5. Η δημιουργία πινακοθήκης από τα υπάρχοντα έργα τέχνης, γκραβούρες αλλά και από δημιουργίες και έργα τοπικών Καλλιτεχνών του Δήμου Αιγινίου και της περιοχής. Επίσης εκθετήριο διαφόρων προσωπικών συλλόγων.
6. Η συγγραφή της τοπικής ιστορίας καθώς και μελετών ανάπτυξης του Δήμου Αιγινίου και της ευρύτερης /περιοχής του, όπως και μελετών που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, πολιτισμό, λαογραφία, αθλητισμό, δημογραφία κ.λ.π.
7. Η έκδοση εντύπων (βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, λευκωμάτων, ημερολογίων, αφιερωμάτων κ.λ.π.) καθώς και η διάθεση των βιβλίων και λοιπών εντύπων, μετά των τίτλων τους, που έχουν εκδοθεί από τον κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ, καθώς και όσων εκδοθούν στο μέλλον.
8. Η επιβράβευση μαθητών της τελευταίας τάξης των τριών (3) Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αιγινίου (ενός από κάθε Σχολείο), του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ). Δηλαδή συνολικά 6 μαθητές. Θα επιλέγονται για βράβευση οι αριστούχοι μαθητές, δηλαδή αυτοί που θα έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη γενική βαθμολογία και διακρίθηκαν συγχρόνως για το ήθος τους. Το ποσό που θα δίδεται σε κάθε μαθητή θα ορίζεται κάθε φορά από την Επιτροπή του Ιδρύματος. Με απόφαση του Δ.Σ. ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξάνεται.
9. Η ενίσχυση των Πολιτιστικών, Λαογραφικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων των Συλλόγων που λειτουργούν στον Δήμο Αιγινίου.
10. Η ενεργή στήριξη της μεγάλης ανθρωπιστικής προσφοράς των μελών του Αιμοδοτικού Συλλόγου Αιγινίου.
11. Συγκρότηση, λειτουργία και ενίσχυση τοπικών Χορωδιών.
12. Η συμμετοχή σε τοπικές δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
13. Η λειτουργία Ρ/Σ τοπικής εμβέλειας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση των σκοπών του ιδρύματος.
Άρθρο 3ο Περιουσία – Πόροι
(1) Περιουσία του ιδρύματος είναι η παρακάτω:
1. Η συλλογή θρησκευτικών εικόνων της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστεως μας, διαφόρων τεχνοτροπιών (Συνολικά 25 από τις οποίες συλλεκτικές (11) ένδεκα.
2. Η υπάρχουσα βιβλιοθήκη μετά των επίπλων της, αριθμούσα πέραν των 2.500 τόμων.
3. Ολόκληρο το Αρχείο τύπου, τα έργα τέχνης, όλες οι ποιοτικές προσωπικές συλλογές (κέρματα, γραμματόσημα, φάκελοι ταχυδρομικοί, σλάιτς, κ.λ.π.),
4. Όλες οι συλλογές (αναμνηστικές και συλλεκτικές), σε VIDEO, κασέτες μουσικής, κασέτες επίλεκτων κινηματογραφικών έργων, CD, DVD, VCD, δίσκοι μουσικής 45 και 33 στροφών. Ολόκληρη η κινητή περιουσία θα καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να διασφαλιστεί υπέρ του ιδρύματος.
5. Γραμμόφωνο αντίκα, έτος κατασκευής 1916, έπιπλο σκαλιστό χειροποίητο VITRO με 100 δίσκους γραμμοφώνου.
6. Γραμμόφωνο βαλιτσάκι. Όλα σε πλήρη λειτουργία και άριστη απόδοση.
7. Μηχανή λήψεως 8mm και κινηματογραφικής προβολής ταινιών 8mm.
8. Συγκρότημα ραδιοπικάπ - κασετόφωνο μετά δίσκων 33 και 45 στροφών.
9. Δύο (2) μηχανές προβολής σλάιτς.
10. Ολόκληρη η κινητή περί ουσία θα απογραφεί και καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να διασφαλιστεί υπέρ του ιδρύματος.
(2) Πόροι του ιδρύματος:
1. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, καθώς και από τις εκδόσεις.
2. Η κατάθεση ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ από τον ιδρυτή του ιδρύματος.
3. Δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες στο Ίδρυμα.
4. Τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες.
5. Χορηγίες από Ιδιώτες, το Κράτος, τις ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες, άλλα Ιδρύματα Ελληνικά και ξένα ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου, και Ιδιωτικού Δικαίου κ.λ.π.
6. Εισφορές των μελών του συσταθησομένου Συλλόγου ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
Ειδικότερα ο παραπάνω ιδρυτής ορίζει, ότι δεν θα μπορεί να γίνει άμεσα εκταμίευση του παραπάνω κε¬φαλαίου, θα διατίθενται, μόνον ποσά από τα έσοδα, τις εισφορές και τους τόκους, για το σκοπό των βραβεύσεων των μαθητών, οι δε βραβεύσεις θα γίνονται με τη συνεργασία των Διευθυντών των Σχολείων
Άρθρο 4ο
Το Ίδρυμα θα λειτουργεί σύμφωνα με τους Νόμους που ισχύουν και θα διοικείται αϊτό το Διοικητικό του Συμβούλιο (3 - 5 μέλη) που θα αποτελείται από τους απογόνους των γονέων του ιδρυτή και τους απογόνους αυτών.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από:
α) Τον ιδρυτή Αναστάσιο Πασχάλη Τερζή ως Πρόεδρο και Ταμία
β) Τον αδελφό του ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπι¬στημίου Θεσσαλονίκης, ως Αντιπρόεδρο και Γραμματέα.
γ) Την αδελφή του ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ σύζυγο Δημητρίου Μελίδη.
δ) Την αδελφή του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ σύζυγο Δήμου Πρασκίδη και
ε) Την σύζυγο του ΛΟΥΛΟΥΔΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΕΡΖΗ ως μέλη.
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής και τα μέλη θα μπορούν να επανεκλέγονται.
Άρθρο 5o Καθήκοντα Διοικητικού Συμβουλίου
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί το Ίδρυμα, διαχειρίζεται την περιουσία του Ιδρύματος και γενικά αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την Διοίκηση και τη λειτουργία του, την διάθεση των πόρων αυ¬τού, καθώς και για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση του σκοπού του, πάντοτε όμως σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης του παρόντος Οργανισμού του Α.Ν.20 39/39 και των διαταγμάτων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν σε εκτέλεση του νόμου τούτου, καθώς και των λοιπών σχετικών Νομών και Διαταγμάτων.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο ειδικότερα:
α) αποφασίζει για κάθε θέμα που έχε ι σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος,
β) αποφάσιζε ι για την αποδοχή ή αποποίηση κληρονομιών, κληροδοσιών ή δωρεών, καθώς και για την ανακήρυξη ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος και
γ) διορίζει τους πληρε¬ξουσίους δικηγόρους του Ιδρύματος και τους ανακαλεί.
Άρθρο 6ο Αρμοδιότητες Προέδρου
1. 0 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος:

α) Εκπροσωπεί στα Δικαστήρια, τις Αρχές, τις Τράπεζες καθώς και στις σχέσεις του με κάθε τρίτο, αυτοπροσώπως ή με πρόσωπο που ορίζεται από αυτόν και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου,
β) Συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις, κηρύσσει την έναρξη και λήξη αυτών και διευθύνει τις συζητήσεις. Οι προσκλήσεις για συνεδρίαση στέλνονται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δέκα (10) τουλάχιστον μέρες πριν από τη Συνεδρίαση,
γ) Καταρτίζει, βοηθούμενος από το Γραμματέα, την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, την οποία και υπογράφει. Θέμα που δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν δεν συζητείται, εκτός αν πρόκειται για επείγουσα υπόθεση και συμφωνήσει γι’ αυτό η πλειοψηφία των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
δ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τα θέματα της συζήτησης. Μπορεί όμως, όποτε κρίνει σκόπιμο, να ανάθετει την εισήγηση διαφόρων θεμάτων σε άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
ε) Αλληλογραφεί με τις Αρχές και υπογράφει όλα τα έγγραφα του Ιδρύματος προς τρίτους.
στ) Εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και ενεργεί σύμφωνα με τις ειδικές εξουσιοδοτήσεις και εντολές αυτού.
2. Τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζεται με απόφαση αυτού.
Άρθρο 7o Αρμοδιότητες Γραμματέα
1. Ο Γραμματέας του Ιδρύματος:
α) συνυπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο του Ιδρύματος προς τρίτους,
β) φροντίζει για τη σύνταξη των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου,
γ) διεκπεραιώνει την αλληλογραφία,
δ) φυλάσσει τα έγγραφα, τα βιβλία (εκτός από τα διαχειριστικά) και τη σφραγίδα του Ιδρύματος.
2. Το Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, ανα¬πληρώνει άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζεται με απόφαση αυτού.
Άρθρο 8ο Αρμοδιότητες Ταμία
Ο Ταμίας του Ιδρύματος:
α) εισπράττει κάθε έσοδο του Ιδρύματος όπως, εισφορές, συνδρομές, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, εκδίδοντας και υπογράφοντας σχετικές αριθμημένες διπλότυπες αποδείξεις,
β) κάνει κάθε πληρωμή, ύστερα από έγγραφη εντολή του Προέδρου, ή του νομίμου αναπληρωτή του εκδίδοντας το ανάλογο χρηματικό ένταλμα,
γ) τηρεί και φυλάσσει τα διαχειριστικά βιβλία του Ιδρύματος, 
δ)
 καταθέτει στο όνομα του Ιδρύματος και σε Τράπεζα της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε χρηματικό ποσό και κάθε αξία και προβαίνει σε αναλήψεις από τις παραπάνω καταθέσεις μόνο μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ισχύει για ορισμένο ή και για όλο το ποσό. Τον ταμία αν απουσιάζει ή εμποδίζεται στην άσκηση των καθηκόντων του, αναπληρώνει ένας σύμβουλος που τον ορίζει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μερικές από τις αρμοδιότητες του ταμία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να τις αναλάβουν άλλα όργανα ή πρόσωπα του Ιδρύματος.
Άρθρο 9ο Βιβλία και Στοιχεία
1. Το Ίδρυμα τηρεί υποχρεωτικά τα ακόλουθα βιβλία στοιχεία:
α) Βιβλίο πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, 
β)
 Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, 
γ)
 Βιβλίο λογιστικής παρακολούθησης, στο οποίο καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά και λογιστική πράξη, όλα τα έσοδα και έξοδα του Ιδρύμα¬τος που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της χρήσης,
δ) Βιβλίο μητρώο χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων και βραβείων, 
ε)
 Στελέχη αριθμημένων διπλοτύπων αποδείξεων είσπραξης και ενταλμάτων πληρωμής, θεωρημένα από τον Πρόεδρο.
2. Εκτός από τα παραπάνω βιβλία και στοιχεία το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει την τήρηση και άλλων βιβλίων και στοιχείων, τα οποία κρίνει ότι εί¬ναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της διαχείρισης της περιουσίας του Ιδρύματος και της εκτέλεσης των σκοπών του.
Άρθρο 10ο Τροποποίηση Οργανισμού
Οργανισμός του Ιδρύματος μπορεί να τροποποιηθεί να συμπληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 98 του ΑΝ 2039/39 και 110 και 119 του Αστικού Κώδικα, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.
Άρθρο 11ο Διάλυση του Ιδρύματος - Τύχη περιουσίας αυτού
1. Το Ίδρυμα διαλύεται όταν και όπως ο νόμος ορίζει. Το Ίδρυμα διαλύεται με προεδρικό Διάταγμα: α) αν ο σκοπός αυτού εκπληρώθηκε ή απέβη ανέφικτος και β) αν παρέκκλινε από το σκοπό του ή αν ο σκο¬πός ή η λειτουργία αυτού απέβη παράνομος ή ανήθικος ή αντίθετος στη Δημόσια τάξη (αρθρ. 118ΑΚ).

2. Σε περίπτωση διάλυσης του Ιδρύματος για οποιοιδήποτε λόγο, ή σε περίπτωση που, λόγω ανωτέρας βίας, αδυνατεί να πραγματοποιηθεί ο σκοπός για τον οποίο το Ίδρυμα συστάθηκε, η περιουσία του θα περιέρχεται στον Ενιαίο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αιγινίου ο οποίος θα προέλθει από τη συγχώνευση των υφισταμένων. Στο ενδεχόμενο μη ενοποίησης των υφισταμένων πολιτιστικών Συλλόγων Αιγινίου, τότε η περιουσία του περί έρχεται στο Δήμο Αιγινίου.
Άρθρο 12ο Δωσιδικία
Το Ίδρυμα για κάθε υπόθεση και διαφορά σχετική με την ύπαρξη και λειτουργία του υπάγεται στα Δικαστήρια Κατερίνης. Αυτά δήλωσε, συμφώνησε και αποδέχθηκε ο εμφανισθείς. Σε πίστωση και βεβαίωση όλων των παραπάνω σε επτά (7) φύλλα και εισπράχθηκαν για δικαιώματα μου με μεγαρόσημο και πέντε (5) αντίγραφα στην αξία της εισφερόμενης κινητής περιουσίας, αποτιμώμενης από τον εδώ εμφανισθέντα ιδρυτή στο ποσό των 40.000 ευρώ κατά τη δήλωση του, χίλια εξήντα δύο (1062) ευρώ από τα οποία 174,28 ευρώ είναι για το Τ.Σ.Ν., 29,52 ευρώ για το ΤΑΣ, 3,0 ευρώ για μεγαρόσημο. Το συμβόλαιο αυτό το διάβασα καθαρά και μεγαλόφωνα στον εμφανισθέντα και αυτός αφού το βεβαίωσε, το υπέγραψε, μαζί και εγώ, στο τέλος της δεύτερης σελίδας των πρώτων φύλλων και στο τέλος αυτού του φύλλου, όπως ακολουθεί.


main image
main image
main image
main image
main image
main image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου