Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αναμένονται 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες μέσα στο 2013



Picture 0 for Αναμένονται 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες μέσα στο 2013
Θετικές προοπτικές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια για εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες της Ελλάδας στην αγορά της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, η οποία διοργανώθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο της αναπληρωτού Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάγδας Καρακόλη, και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.


Σύμφωνα με όσα τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β' της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, Λάμπης Κουναλάκης, φαίνεται ότι υπάρχει έντονο τουρκικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με ελληνικές εταιρείες, είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών εμπορικών συναλλαγών, είτε για joint – ventures σε Τουρκία ή Ελλάδα.

Με την τουρκική οικονομία και το κατά κεφαλή εισόδημα να βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά, η Τουρκία εκδηλώνει εισαγωγικό ενδιαφέρον για δομικά υλικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα και εξοπλισμό, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, εθνικά προϊόντα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και τουρισμού.

Προοπτικές εμφανίζονται επίσης για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα βιολογικά και delicatessen – gourmet. Αν και δασμοφορολογικά προστατευμένος, εντούτοις, με την αύξηση του τουριστικού τουρκικού ρεύματος προς την Ελλάδα, οι Τούρκοι καταναλωτές τα γνωρίζουν και στη συνέχεια τα αναζητούν στην ντόπια αγορά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Κουναλάκης, έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναξιοποίητη περιοχή της Ν. Ανατολικής Τουρκίας, την οποία έχουν επισκεφθεί πολλοί επιχειρηματίες και ξένοι διπλωμάτες, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

Έτσι, δημιουργούνται συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίες οδηγούν σε ένα εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, τα διάφορα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και άλλων τομέων, καθώς θα δημιουργηθεί η ανάγκη για μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον, θα υπάρξει ζήτηση για υπηρεσίες, όπως οργάνωση και εκσυγχρονισμός των γεωργικών δραστηριοτήτων, αποθήκευση και διακίνηση αυτών (logistics) και τέλος ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών, ώστε τα προϊόντα να φθάσουν σε λιμάνια της Μεσογείου και στις χώρες της Μ. Ανατολής.

Με βάση τα παραπάνω, η Τουρκία πρόκειται να αναζητήσει συνεργασίες στον τομέα των κατασκευών και δομικών υλικών, στην ανάπτυξη καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων και στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στην ηλιακή.

Αναμένονται 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες για το 2013
Πάνω από 30 μεγάλα τουρκικά πρακτορεία συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς. Οι Τούρκοι φαίνεται να προτιμούν ελληνικούς τουρισμούς με ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, με δυνατότητα αγορών και ψυχαγωγίας. Επίσης, οι Τούρκοι τουρίστες ταξιδεύουν και για θρησκευτικούς λόγους.

Μεγάλο τουριστικό τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείται, εκτός από τη Β. Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) για ελληνικά νησιά και κυρίως για Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κρήτη.

Επιπλέον, αύξηση κατά 57,6% των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα σημειώθηκε το 2012 σε σχέση με το 20122, ήτοι από 62.226 τουρίστες το 2011, έφτασαν τους 98.062 το 2012.

Συνολικά έφτασαν στην Ελλάδα 500.000 Τούρκοι τουρίστες το 2012 με κανονικές βίζες του 2012 αλλά και παρελθόντων ετών, πράσινα διαβατήρια και τέλος ένας αριθμός με άτυπο τρόπο. Στους δύο πρώτους μήνες του 2013 σημειώνεται αύξηση 100% και ο κ.Κουναλάκης εκτιμά ότι, εκτός απροόπτου, οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα φθάσουν το 1 εκατομμύριο.

Ακόμη, το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 για πέντε σημεία εισόδου στην Ελλάδα,  ξεκίνησε να εφαρμόζεται από αρχές Μαΐου και για το 2013 για έξι σημεία (Μυτιλήνη, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο) και θα τελειώσει στο τέλος Οκτωβρίου 2013.

Ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, από 369 εκατ. ευρώ το έτος 2002 έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκίας αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,06% των τουρκικών εισαγωγών από ολόκληρο τον κόσμο και από τις 65.500 εισαγωγικές τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο οι 2.201 (το 3,2%) εισάγουν από Ελλάδα.

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή, ορυκτέλαια, πλαστικά και βαμβάκι.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές εξαγωγές προς Ελλάδα έφθασαν, από 645 εκατ. ευρώ το 2002, τα 1,02 δισ. ευρώ το 2012. Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα αφορούν κυρίως μέταλλα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, είδη ένδυσης και αλιεύματα.

Συγκεκριμένα, για το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 38%, φτάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώνουν μείωση 9,73%, φτάνοντας τα 1,02 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2012 παρουσιάστηκε σε ορυκτά λάδια, καύσιμα(66%), βαμβάκι(126%), αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο(40%), χαλκό(73%), δέρματα – γουνοδέρματα(16%), ζώντα ζώα(49%). Αντίθετα, μείωση των ελληνικών εξαγωγών παρουσιάστηκαν σε λέβητες, μηχανές, συσκευές(32,5%), ηλεκτρικές μηχανές, συσκευές(37,6%, σίδηρος – χυτοσίδηρος(48%), χημικά(23%), φαρμακευτικά(37,5%) και τεχνουργήματα από σίδηρο(69%).

Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έφτασαν τα 245 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,07%. Επιπλέον, οι εισαγωγές από Ελλάδα, το ίδιο τρίμηνο, έφτασαν τα 793 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 54,16%, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται κατά 37,62%.

Επενδυτική δραστηριότητα
Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπερνούν σήμερα τα 6,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία σε τομείς όπως τραπεζικό, τρόφιμα, ενέργεια κτλ.

Περίπου 250 επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Από αυτές πολλές παραμένουν ανενεργείς και είναι απλώς εγγεγραμμένες στα μητρώα των επιμελητηρίων και οι περίπου 60 θεωρούνται οι πλέον σημαντικές.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου 8 εταιρείες στους τομείς τραπεζικό, επίπλων, μαρίνες, ένδυσης και χαρτοβιομηχανία, με συνολικό επενδυτικό κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη τουρκική επένδυση αφορά την τράπεζα ZIRAAT(17 εκατ. ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.


ΒΕΘ: Στροφή σε μία νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια
Την ανάγκη η Ελλάδα να στραφεί σε μία νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα.

«Οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες δίνουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της εξωστρέφειας απαιτείται σκληρή και επίπονη δουλειά, δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από την πλευρά των επιχειρηματιών και συναίνεση και υπευθυνότητα από την πολιτεία και τους παραγωγικούς φορείς».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, η Ελλάδα χρειάζεται να παράγει περισσότερα προϊόντα, τα οποία θα εξάγονται και θα καταναλώνονται όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου