Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συνεδρίαση Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας



  ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 5/6/2013 ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ



Την πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων και των επαγγελματικών σωματείων του νομού την Τετάρτη 05/06/2013 αποφάσισε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της 30/05/2013. 

Το σώμα των μελών κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση προκειμένου να συναποφασιστεί εάν είναι προς όφελος της τοπικής οικονομίας η παράλληλη με την είσπραξη των διοδίων διανομή τουριστικών εντύπων στα διόδια της Λεπτοκαρυάς και του Αιγινίου. Στην ίδια σύσκεψη θα διερευνηθεί η δυνατότητα έκπτωσης στους επισκέπτες που εισέρχονται στην Πιερία σε τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης και εμπορικά καταστήματα, η οποία θα ισούται με το ποσό των διοδίων. Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία ξενόγλωσσου εντύπου για την πληροφόρηση των τουριστών σχετικά με το παραεμπόριο και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων.

Σύσκεψη για τουριστικό έντυπο και εκπτώσεις σε επισκέπτες
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο εσωτερικός τουρισμός στην περιοχή της Πιερίας εμφανίζει σημαντική πτώση. Γι’ αυτό το λόγο και σε μια προσπάθεια τόνωσης της επισκεψιμότητας του νομού, το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει στην εκτύπωση τουριστικού εντύπου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και σε 50.000 αντίτυπα, τα οποία θα μοιραστούν στους διερχόμενους οδηγούς παράλληλα με την είσπραξη των διοδίων στους σταθμούς της Λεπτοκαρυάς και του Αιγινίου. Ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να παρεξηγηθεί, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δε σημαίνει όμως και την αποδοχή ή τη νομιμοποίηση των διοδίων. «Είναι γνωστοί οι αγώνες που έχουν γίνει από την πλευρά μας κατά των διοδίων, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Εμείς, όμως, δεν λαϊκίζουμε, όπως κάποιοι άλλοι που προέβαιναν σε υποσχέσεις χωρίς να έχουν διαβάσει την ίδια τη σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτή η τουριστική περίοδος και να συνεχίζουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις μας», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τις προτάσεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τη διανομή των εντύπων, τα σημεία διανομής, τις εκπτώσεις σε επισκέπτες ή ακόμη και τη διανομή εκπτωτικού κουπονιού κατέθεσαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Ασαρίδης και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παύλος Μπατάλας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Αθανάσιος Κόκκινος, η Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών κα Χάιδω Παπαχατζή, καθώς και ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Αθανάσιος Ναβροζίδης. Το λόγο έλαβαν επίσης τα μέλη κ.κ. Δημήτριος Σκαμπαρδώνης και Πέτρος Τερζής, ενώ υπέρ της πραγματοποίησης της σύσκεψης με τους φορείς του τουρισμού και τα επαγγελματικά σωματεία τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ενημερωτικό έντυπο για το παραεμπόριο
Επιπλέον, το Δ.Σ. ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενέκρινε τη δημιουργία ξενόγλωσσου εντύπου με θέμα το παραεμπόριο. Τα 25.000 έντυπα που θα μοιραστούν θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση των τουριστών, καθώς και την αποτροπή τους απ’ την αγορά προϊόντων παραεμπορίου και θα είναι μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες. «Αυτή η προσπάθεια δεν θα γίνει μόνο για την Παραλία ή την Ολυμπιακή Ακτή, αλλά για ολόκληρη την Πιερία. Γι’ αυτό και θα υλοποιηθεί ύστερα από συνεννόηση και με τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διανομή», διευκρίνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Βεϊδαμενίδης ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, το οποίο, όπως επισήμανε, πιάνει το σφυγμό και την αγωνία του επιχειρηματία, είτε αυτός διαθέτει τουριστικό κατάλυμα είτε εμπορική επιχείρηση. Εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του, καθώς υπάρχουν ακόμη τουριστικές μονάδες που δέχονται να φιλοξενούν τους παράνομους μικροπωλητές. «Βρίσκομαι σε επαφή με την Αστυνομία για να δούμε πως θα κινηθούμε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Πιστεύω πάντως πως με τη διανομή του ενημερωτικού εντύπου θα συμβάλλουμε στην πάταξη του παραεμπορίου», τόνισε ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Προετοιμασίες για την 5η ΕΒΕΠ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη ενημερώθηκαν και για την προετοιμασία της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας-Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους βουλευτές του νομού και έχουν σταλεί σχετικές επιστολές στον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και δημάρχους της Πιερίας. Διευκρινίζεται πως για όσους επιχειρηματίες δηλώσουν συμμετοχή στην Έκθεση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα προνομιακό και θα ανέρχεται στα 19 ευρώ ανά τ.μ.

Τέλος, το Δ.Σ., ανταποκρινόμενο σε αίτημα του ΟΠΠΑΠ του δήμου Κατερίνης, αποφάσισε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στις εκδηλώσεις του 29ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Βλάχων, που θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη στις 27-30 Ιουνίου 2013. Η εκδήλωση θα έχει μεγάλη απήχηση, αφού αναμένεται η επίσκεψη και η φιλοξενία στο νομό περίπου 10.000 ατόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου