Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν παραγραφή των αδικημάτων Παπακωνσταντίνου

newpost.gr

h-mh-paragrafh-twn-adikhmatwn-papakwnstantinoy-hthikh-ypoxrewsh-ths-kybernhshs

Το δίλημμα πρόωρες εκλογές ή όχι που ταλανίζει τον τόπο τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτό πυροδότησε χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να αποτελέσει παγίδα για το πολιτικό μέλλον του τόπου.
 
Η αποσταθεροποίηση και η βιωσιμότητα του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν το πρόωρο στήσιμο της κάλπης μπορεί να παραγράψει χωρίς τελικά να έχουν αποδοθεί τυχόν ευθύνες για τα αδικήματα της λίστας Λαγκαρντ. 
 
Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό διερεύνηση και λίγο πριν από το τέλος του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως μόλις μύρισε άρωμα εκλογών ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή προς την Προανακριτική Επιτροπή ζητώντας να καταθέσει τον Αύγουστο με την δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνει να μελετήσει τη δικογραφία. 
 
Από την επιτροπή το αίτημα δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό ωστόσο οι διαδικασίες και το έργο της δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Ιουλίου. Εάν λοιπόν η χώρα πάει σε εκλογές στις 14 ή 21 Ιουλίου όπως πολλοί εκτιμούν τότε παραγράφονται όλα τα αδικήματα για τη λίστα Λαγκάρντ.  
 
Πολλοί εκτιμούν πάντως πως αυτή η βιασύνη για τις εκλογές που ολοένα και εντείνεται τις τελευταίες ώρες από την Ιπποκράτους σχετίζεται με το ενδεχόμενο παραγραφής καθώς φοβούνται πως το ενδεχόμενο να εμπλακεί το όνομα του κ. Βενιζέλου στην δικαστική εξέλιξη θα αποτελούσε έναν εφιάλτη.
 
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση προασανατολίζονται να βάλουν στο κάδρο και τους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Σε αυτήν την περίπτωση η πλειοψηφία στην επιτροπή είναι οριακή και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι από την κυβερνητική συμμαχία να ψηφίσουν υπερ αυτής της πρότασης. 
 
Εάν στηθεί τελικά ειδικό δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι θα ακουστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και ποιες διαστάσεις θα λάβει η υπόθεση. Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτό θα ήταν πολιτική αυτοκτονία όχι τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κομματικό. 
 
Η φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια. Με ιδιαίτερα ριψοκίνδυνους ελιγμούς κατάφερε να θέσει κάποιες διαχωριστικές γραμμές με το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ωστόσο εάν οι εξελίξεις για τη λίστα Λαγκάρντ είναι τέτοιες τότε το μέλλον του ίδιου του κόμματος είναι αμφίβολο. 
 
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως τυχόν παραγραφή των αδικημάτων στο όνομα των πρόωρων εκλογών μπορεί να συμπαρασύρει και τους ίδιους στη λογική που εντέχνως καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια του «Μαζί τα φάγαμε». Εάν όμως η κυβέρνηση στο όνομα της κάθαρσης και της διαφάνειας κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της ΕΡΤ τότε μπορεί να πιστεύει πως αυτό μπορεί να είναι και το ισχυρό της προεκλογικό επιχείρημα στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου