Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Λαμπρές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο


 
Οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του αδελφού του Γεωργίου Υψηλάντη, θα "χτυπούν" στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, στις 14 και 15 Αυγούστου, όπου και φέτος χιλιάδες πόντιοι, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα πάρουν μέρος στον πανηγυρικό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Οι εκδηλώσεις αναμένονται λαμπρές, καθώς, όπως κάθε χρόνο, εκτός από τους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν στο προσκύνημα, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων ομογενών από ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία, καθώς και πολλοί νεολαίοι.

Η συμβολική παρουσία στο χώρο τών βαλσαμωμένων καρδιών των δύο ηρώων της επανάστασης, πλάι στα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στη μονή [βαρύτιμος σταυρός με Τίμιο ξύλο του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Γ΄(1390-1417) του Μεγαλοκομνηνού, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου, ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Σουμελά του Πόντου (644), καθώς και ο ενεπίγραφος χρυσοκέντητος Επιτάφιος της Μονής Σουμελά που παραχωρήθηκε στο μοναστήρι του Βερμίου από το Μουσείο Μπενάκη το 1997] θα λαμπρύνουν ακόμη περισσότερο τον φετινό εορτασμό της Παναγίας του Πόντου, στην Καστανιά Ημαθίας.Οι βαλσαμωμένες καρδιές των Αλ. και Γ. Υψηλάντη παραλήφθηκαν στις 5 Αυγούστου από την Αθήνα και βρίσκονται ήδη στη Βέροια. Στις 14 του μηνός, παραμονή της μεγάλης γιορτής, πέντε λεπτά προτού οι δείκτες του ρολογιού δείξουν έξι το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή και λιτανεία τους στο χώρο του προσκυνήματος.
Λιτάνευση θα γίνει και την επομένη, ενώ στη διάρκεια της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας θα γίνει και κατάθεση στεφάνου, όπως κάθε χρόνο, στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Και τις δύο ημέρες, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μουσικοί, λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα νεολαίων ποντίων - πάνω από 200 - από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
"Να στείλετε, τουλάχιστον, την καρδιά μου στην Ελλάδα. Άνηκε πάντοτε εις την πατρίδα μου και επιθυμία να αποδοθεί εις το ελεύθερον χώμα της" ήταν η τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε από τον Γεώργιο Λασσάνη, στενό συνεργάτη του Αλ. Υψηλάντη και εδώ και χρόνια βρίσκεται στο "Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων" των Αθηνών, στο Ναό των Ταξιαρχών, στην Αθήνα, στην οδό Στησιχόρου.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης καταγόταν από την Υψηλή του Πόντου. Η καρδιά του βαλσαμώθηκε, μετά το θάνατό του, το 1828. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να βαλσαμώνονται οι καρδιές των νεκρών, μετά από απαίτηση των ιδίων. Η Μαρία, η σύζυγος του Γεωργίου Υψηλάντη, ίδρυσε το 'Αμαλίειο' κι εκεί μετέφερε τις δύο βαλσαμωμένες καρδιές της οικογένειας. Εμείς, θα τιμήσουμε το 'Αμαλίειο' για τη διαχρονική προσφορά του στον ελληνισμό" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου "Παναγία Σουμελά" Γιώργος Τανιμανίδης.
Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Το "παρών" θα δώσει, επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όπως και - μεταξύ άλλων - αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων.
Υποτροφία για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη
Την πανηγυρική λειτουργία, ανήμερα της γιορτής, θα τελέσει ο μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων. Για μια ακόμη χρονιά, μετά τη Θεία λειτουργία θα δοθεί υποτροφία από το πανελλήνιο προσκύνημα "Παναγία Σουμελά" σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου του 2003.
«To τάμα κάντο φάρμακα»
Επίσης, στον χώρο του εορτασμού, στο περιθώριο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, σε ειδικό σταντ θα συλλέγονται φάρμακα που θα επιθυμούν οι προσκυνητές να δωρίσουν για ανασφάλιστους και ανέργους, στο πλαίσιο της δράσης, με σύνθημα "Φέτος τον Δεκαπενταύγουστο το τάμα σου στην Παναγία... Κάντο φάρμακα", που υλοποιούν " ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "ΣΚΑΙ".
Εθελοντές γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας θα αναλάβουν τη διαλογή και την κατηγοριοποίηση φαρμάκων και θα τα παραδώσουν στο "Κοινωνικό Φαρμακείο" του Δήμου Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου