Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Γέμισαν με... ρούβλια οι παραλίες της βόρειας Ελλάδας

www.voria.gr
Φωτογραφία
Κατακλύζονται από Ρώσους Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα αγγίζει το 100%, ωστόσο υπάρχουν ακόμη δωμάτια, κυρίως στα ενοικιαζόμενα καταλύματα

Οι ξένοι τουρίστες φαίνεται πως θα σώσουν για άλλη μια χρονιά την παρτίδα στον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας, καθώς οι Έλληνες ταξιδιώτες είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένοι, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για μείωση τόσο μεγάλη, που δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί.

Την πρωτοκαθεδρία διατηρούν και φέτος οι τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, οι ξενοδόχοι σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο βλέπουν τις πληρότητες να αγγίζουν το 90%, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Πιερία: Πάνω από το αναμενόμενο οι Ρώσοι, λείπουν οι Έλληνες

Για τεράστια πτώση πτώση του εγχώριου τουρισμού, που αγγίζει σε ποσοστό ακόμη και το 80%, κάνει λόγο η πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα.



«Πλέον η μείωση των Ελλήνων δεν είναι καν μετρήσιμη και θα μας επηρρεάσει σημαντικά, καθώς στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια οι μισοί τουρίστες προέρχονταν από την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Περιμένουμε να δούμε μεμονωμένους Έλληνες τουρίστες για μία ή δύο ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο. Οι μοναδικοί Έλληνες θα εμφανιστούν αυτές τις ημέρες», συμπληρώνει.

Στους ξένους τουρίστες, πιο αξιοσημείωτη είναι και στην Πιερία η αύξηση, της τάξης του 7-8% των Ρώσων τουριστών. «Η αύξηση των Ρώσων τουριστών είναι κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί. Υπάρχουν και πολλές πτήσεις της τελευταίας στιγμής μεμονωμένων Ρώσων τουριστών, κάτι που δεν το βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει η κα Λέιλα.

Κατά περίπου 5% έχουν αυξηθεί οι τουρίστες από τη Γερμανία, την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει οι Πολωνοί, ενώ αύξηση, η οποία ωστόσο δεν είναι ακόμη μετρήσιμη, παρατηρείται στους Σέρβους και τους Σκοπιανούς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, η πληρότητα κατά μέσο όρο για τη φετινή περίοδο άγγιξε το 60%, όπως και πέρσι, ενώ για τον Δεκαπενταύγουστο φτάνει περίπου στο 90%.

«Η φετινή τουριστική περίοδος κινείται με μια αύξηση της τάξης του 5-7% τόσο στην πληρότητα των ξενοδοχείων όσο και στον τζίρο», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος σημειώνει πως το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα αγγίζει το 100%, ωστόσο υπάρχουν ακόμη δωμάτια, κυρίως στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής.

Οι Ρώσοι τουρίστες, που και το 2012 κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία και τις παραλίες της Χαλκιδικής, δίνουν και φέτος δυναμικό παρόν, με την αύξηση να ξεπερνάει το 10%, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις τόσο από τη γερμανική (5%) όσο και από τη βαλκανική αγορά (λίγο κάτω από 5%).

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου πάει εξαιρετικά, κυρίως λόγω της ρωσικής αγοράς. 'Ηδη η πληρότητα έχει αγγίξει το 75%-80%», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, τονίζει πως η μείωσή του είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να καταγραφεί. «Οι Έλληνες είναι εξαφανισμένοι, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό μείωσης, άλλα ήταν κάτι που το περιμέναμε, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και της οικονομικής αδυναμίας των συμπατριωτών μας», λέει χαρακτηριστικά.

Διπλασιάστηκαν οι Ρώσοι τουρίστες στη Θάσο

Πάνω από 20.000 Ρώσους τουρίστες έχουν φιλοξενήσει φέτος τα ξενοδοχεία της Θάσου, αριθμός διπλάσιος από τον περσινό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η ρωσική αγορά αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική έκπληξη και είναι αυτή που κάνει τη διαφορά φέτος στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος των ξενοδοχείων της περιοχής έχει καταγράψει μια αύξηση της τάξης του 7-8% φέτος το καλοκαίρι, που είναι σημαντική, αλλά όχι όσο αναμενόταν στην αρχή της περιόδου. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, έχει σημειώσει μια άνοδο οριακά στο 10%, ενώ για τον Δεκαπενταύγουστο είναι κατά μέσο όρο στο 85-90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου