Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Διαγωνισμός ψαρέματος στη Γρίτσα Λιτοχώρου

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.
undefined

Ένας ακόμη διαγωνισμός ψαρέματος πραγματοποιείται μετά από την έγκριση του αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών  Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ », από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
από τις 5.30 π.μ. έως τις 11.00 π.μ. στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ, Βαρικού Λιτοχώρου και Λεπτοκαρύας, με  σημείο εκκίνησης  το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου.

Τους ερασιτέχνες ψαράδες προσκαλεί και φέτος το ΔΣ του  Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών  Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ », προκειμένου  να συμμετάσχουν  για μια ακόμη φορά στον καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια διαγωνισμό ψαρέματος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ», που έχουν ως σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων που συμμετέχουν και την προσφορά  πραγματικά φρέσκων ψαριών του Θερμαϊκού,  σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για άπορες οικογένειες, μετά το πέρας του διαγωνισμού. Παράλληλα,  μια ποσότητα των ψαριών θα διατεθεί για την προετοιμασία του γεύματος της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στο  λιμάνι  της Γρίτσας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου, δήλωσε  ότι ο διαγωνισμός ψαρέματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών  Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ » , αντανακλά µε έμφαση παραδόσεις και έθιμα  που σχετίζονται µε την αλιεία και την αλιευτική παραδοσιακή δραστηριότητα της Πιερίας.  «Η  συγκεκριμένη δράση του συλλόγου αποτελεί μια καινοτόμα δράση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας, όπως είναι οι  πανέμορφες ακτές μας» υπογράμμισε η κ.Μαυρίδου προσκαλώντας και άλλους πολιτιστικούς φορείς να υιοθετήσουν ανάλογες δράσεις που σκοπό έχουν την προβολή του φυσικού κάλους της Πιερίας.
Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ανάπτυξη της αθλητικής αλιείας,  έχει ως σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση -και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος- καθώς και τη διαμόρφωση συνείδησης για την εφαρμογή των σχετικών  διατάξεων,  που αναφέρονται στην αλιεία για την  προστασία του θαλάσσιου πλούτου της Πιερίας από τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν ερασιτέχνες ψαράδες με βάρκες (κάτοχοι ερασιτεχνικής αδείας αλιείας). Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους αλιείς είναι να φέρουν ατομική άδεια αλιείας σε ισχύ. Τα συμμετέχοντα σκάφη να είναι εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες άδειες πλόων  και  άδειες αλιείας σε ισχύ καθώς  επίσης να φέρουν και τα απαιτούμενα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα. Το ψάρεμα θα πραγματοποιηθεί με αγκιστρωτά εργαλεία και συγκεκριμένα με καθετή, συρτή και τσαπαρί. Τα είδη ιχθύων που θα ψαρευτούν είναι μουρμούρες, σπάροι, γόπες, λυθρίνια, σαυρίδια, κυνηγοί κ.λ.π. Τα έπαθλα που θα προσφερθούν θα είναι α) για την ποσότητα των ψαριών και β) για το μεγαλύτερο ψάρι και η απονομή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2013».
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, επεσήμανε ότι τα διάφορα είδη ερασιτεχνικής αθλητικής αλιείας, όπως το ψάρεψα κοντά στις ακτές ή από την ακτή έχουν ως σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και μια δυναμική μορφή τουρισμού που  να ενθαρρύνει  τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η διοργάνωση της αθλητικής αλιείας γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της βιώσιμη εκμετάλλευσης  των αλιευτικών πόρων στο Θερμαϊκό κόλπο,  όπως προβλέπονται από τα Π. Δ. 373/85 και Π.Δ. 68/2009 και κατά εξαίρεση του άρθρου 1, παρ. 7, του άρθρου 2, παρ. 2, και του άρθρου 4, παρ. 2, του Π. Δ/τος 373/85 καθώς και το άρθρο 9 του Π. Δ/τος 68/09. ενημέρωσε ο  κ. Δημήτρης Ρουκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου