Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

EΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OLYMPOLIS

Με επιτυχία έκλεισε το OLYMPOLIS,  φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε 2 με 4 Αυγούστου, στο γεμάτο από κόσμο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο
Λιτόχωρο.  Την Κυριακή, 4.8.2013, το πρόγραμμα άνοιξε με την παρουσίαση του βιβλίου του  Σωτήρη Μασταγγά «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΣ».
Ο Σωτήρης Μασταγγάς, γεννημένος στο Λιτόχωρο Πιερίας, κάτοχος πτυχίου της Νομικής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακό στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, διατελέσας επί σειρά ετών στρατολόγος στην Ελλάδα και Ακόλουθος Αμύνης στις Η.Π.Α., καθώς επίσης και διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πέτυχε μέσα από το βιβλίο του να αποδώσει «έναν απρόσμενο συνδυασμό όψεων και απόψεων του Ολύμπου», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε η Μαρία Μασταγγά. 
Στο ερώτημα «Πολίτες και άνθρωποι ή εύκολο κέρδος στο βωμό της ελευθερίας», ο κ. Μασταγγάς απαντά πως «αντί να φέρουμε τον Όλυμπο στα μέτρα μας, οφείλουμε να σηκωθούμε στο ανάστημά του», συνεχίζει η ίδια. Για το βιβλίο μίλησε και ο κ. Γιώργος Μηνούδης, ορειβάτης και φυσιολάτρης, επισημαίνοντας πως «μέσω του έργου του βοηθά την κοινωνία να μην πέσει σε λήθη, καθώς καταγράφει την παράδοση μέσω μελετών και άρθρων, ερευνά με μεγάλο ενδιαφέρον και αντιστέκεται στο “τσουνάμι” μιζέριας που έχει κατακλύσει το σημερινό άνθρωπο˙ χρειάζονται άνθρωποι σαν το Σωτήρη για να κρατηθεί όρθιος ο κόσμος», σημείωσε, ενώ, τέλος, πρότεινε να πραγματοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερη έκθεση αφιερωμένη στον Όλυμπο.
Ο κ. Μασταγγάς, αφού ευχαρίστησε το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα και το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο, τον Τάσο Παπαναστασίου για την προτίμηση στο πρόσωπό του, συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή του Olympolis για την πρωτοβουλία «που ως στόχο έχει την προώθηση του Ολύμπου, με εργαλείο και μέσο την τέχνη». 
Με πυξίδα τα έργα των Σάκη Κουρουζίδη και Νίκου Νέζη, προχώρησε σε έκδοση ανέκδοτου υλικού το οποίο επεξεργάστηκε προσέφερε στο αναγνωστικό κοινό. «Στόχος είναι η προσέγγιση της ομορφιάς και του μυθικού πλούτου του Ολύμπου, μέσα από τις περιγραφές των ανθρώπων, με αγνή αγάπη, ανιδιοτελή κίνητρα, χωρίς σκοπό εκμετάλλευσης», υπογράμμισε ο συγγραφέας. «Προστασία – διαφύλαξη – ανάδειξη», είναι το τρίπτυχο για την αξιοποίηση και προβολή του Ολύμπου.
Τέλος, ο κ. Κώστας Ζολώτας, που έδωσε το «παρών», συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγό του, έκανε τις δικές του παρατηρήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τη μακρόχρονη εμπειρία του στον Όλυμπο. 
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, οι εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής των Leontine Regina Smit “The Mountain, The People And The Stories” (http://www.leontinesmit.nl) και της Έλλης Κατσάρα, αντίστοιχα. Και οι δύο εμπνέονται από το μυθικό βουνό. Επιπροσθέτως, η κ. Κατσάρα δηλώσε πως εμπνεύστηκε από το λεύκωμα του Γιάννη Κυρίτση «O Όλυμπος του Boissonas», που εκδόθηκε από το Δήμο Λιτοχώρου και έφτασε ως δώρο στα χέρια της από τον κ. Θανάση Τσιφοδήμο, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.  
«Το λεύκωμα ήταν η αφορμή για να μεταφέω στο χαρτί, με τη δική μου ματιά, εικόνες από τον Όλυμπο. Άλλωστε στις φωτογραφίες του αναγνωρίζω και τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου περιηγήσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία έκθεση χαρακτικής που περιλαμβάνει 14 έγχρωμα και ασπρόμαυρα χαρακτικά (για πληροφορίες: tzo_bee@yahoo.gr),  «ένας φόρος τιμής στο φιλέλληνα Boissonas».
Έπειτα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους Red Hornets σε εκτελέσεις κομματιών prog rock-metal. Η βραδιά κορυφώθηκε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα να χαρίζει στο κοινό μοναδικές μελωδίες, σε μία παράσταση «Το Αστέρι και η ευχή» κάτω από το βουνό των θεών και τον έναστρο ουρανό. Πλαισιωμένη από τους μουσικούς: Α.Συμβαλόπουλο-πιάνο, Θ.Σταυρίδη-ακορντεόν, Π.Δημητρακόπουλο-κανονάκι, Α.Παπαδάτο-κοντραμπάσο,  Ν.Παπαβρανούση-τύμπανα, (Ν.Βεκύρη-ήχο), έπαιξε μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα, Ανατολής και Δύσης. 
«Σήμερα ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με πολύ  ωραίο κοινό, με πολύ ωραίο κόσμο. Το να παίζεις σε αυτό το τοπίο στους πρόποδες του Ολύμπου μουσικές, όπως αυτές της παράστασης “Το αστέρι και η ευχή” , μας δίνει ζωή, μας δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζουμε. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Olympolis.» Όσο για την κρίση, «Η μουσική βοηθάει να την ξεπεράσουμε και θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, να είστε σίγουροι».
Τέλος, εμφανίστηκαν οι Stringless, ένα πολυφωνικό συγκρότημα που αποτελείται από έξι γυναικείες φωνές (Al.Kutova, K.Mαυροφρύδου, Αλ.Χρυσομάλλη, El.Sinjari, Ε.Μουρατίδου, Β.Αλεξίου), χωρίς τη συνοδεία μουσικής.  «Η επαφή με το θείο, τη μητέρα φύση, βοηθούνταν πάντοτε, από παλιά, με τη συνδρομή τελετουργικής μουσικής, κυρίως από πρωτόγονα όργανα, όπως κρουστά και ανθρώπινη φωνή. Για τις Stringless, ένα καθεαυτό φωνητικό σχήμα είναι ό,τι πιο όμορφο να βρισκόμαστε κάτω από τη σκιά του ιερού βουνού του Ολύμπου, κουβαλώντας με τις φωνές μας τις ψυχές μας. 
Αυτή η επαφή με τον εσωτερικό μας κόμο είναι που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά και στον πραγματικό κόσμο. Οτιδήποτε άλλο, οικονομική και κοινωνική κρίση είναι πλασματικά. Το σημαντικό είναι να είμαστε πιστοί στους εαυτούς μας και να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλον. Αυτό μας διδάσκει η φύση», δήλωσαν μετά το πέρας της παράστασης.
Να σημειωθεί πως και τις τρεις ημέρες λειτουργούσε κουζίνα με τοπικά εδέσματα. Ο σεφ Γιάννης Λάμπρου, μαγείρεψε ρεβυθόσουπα με ταχίνι, λιτοχωρινή παπατοσαλάτα, κεφτεδάκια με κύμινο και σάλτσα, χωριάτικη κολοκυθόπιτα και κοτόπουλο στη γάστρα. «Ευλογημένος τόπος ο Όλυμπος. Χαρίζει απλόχερα τα προϊόντα της φύσης στους ανθρώπους του και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν πολλά. Τα μυρωδικά του βουνού, τα κάστανα του Παντελεήμονα, τα ακτινίδια, τα κεράσια της Ράχης, τα μύδια Μακρυγιάλου, τα αιγοπρόβατα και τα γαλακτοκομικά κάνουν την κουζίνα μοναδική. Ευελπιστούμε να το επαναλάβουμε.»

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους «Αετούς του Ολύμπου», σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), και πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο. Ευχαριστίες αποδίδονται στην Ανωτάτη Αρχή και εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου, τηνΠεριφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Δίου-Ολύμπου, τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κατερίνης, τη Διοίκηση της 24ης ΤεθωρακισμένηςΤαξιαρχίας Λιτοχώρου, τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιά και Νήσων, την Εuropean Youth Capital Thessaloniki 2014, τους Χρυσούς Χορηγούς: Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, την ΤΟΥΟΤΑ Α.Πόδας αεε, το ξενοδοχείο LITO και όλους τους χορηγούς, τους υποστηρικτές των εκδηλώσεων και τους χορηγούς επικοινωνίας.


 Λεζάντες φωτογραφιών
1-5,7 "¨Το αστέρι και η ευχή" - Ευανθία Ρεμπούτσικα
6. Stringless με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού
8.Stringless
(1-7 φώτορεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούνα) 
9. Νικος Μπαμπανίκας, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Βαγγέλης Λιάγκας σε ξενάγηση της έκθεσης φωτογραφίας
10.Μ.Μασταγγά, Κ.Ζολώτας,Σ.Μασταγγάς, Μαυρίδης, Δ.Μασταγγάς
11. Κ.Ζολώτας,Σ.Μασταγγάς στην έκθεση χαρτών του τελευταίου
12. Η κα Έλλη Κατσάρα
13. Red Hornets
14. Θερμές ευχαριστίες στον Ερυθρό Σταυρό για την παρουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου