Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Εξεταστικής για τα υποβρύχια


Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρό της Αλέξη Τσίπρα.

Στις 9 συνολικά σελίδες της πρότασής του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «επιζήμιες για τα ελληνικά συμφέροντα τις δύο συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους Γερμανούς κατασκευαστές» ενώ τονίζει ότι «η υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων 209 και 214 αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 1998 και έλαβε συγκεκριμένη μορφή με τις συμβάσεις 012Β/00 και 021Β/02 οι οποίες υπεγράφησαν επί θητείας του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για την ίδια υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Σε κάθε περίπτωση ερευνητέα είναι όλα
τα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρτιση και υλοποίηση των ανωτέρω συμβάσεων και προετοίμασαν το έδαφος για την καταστροφική εκτελεστική συμφωνία του 2010», αναφέρεται στην πρόταση.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, στον νόμο 3885/2010 με τον οποίο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από οποιαδήποτε απαίτησή του σε βάρος των Γερμανών».

«Ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο και ουδείς εκ των αρμοδίων υπουργών επέβαλαν οποιαδήποτε κύρωση στην HDW για τις δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και για το λόγο αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι κάθε είδους ευθύνες τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε άλλο αναφέρουν:

«Η επιλογή του προσφορότερου αγοραστή των ΕΝΑΕ
δεν έγινε με διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά αποτέλεσε το προϊόν προσωπικών επαφών υπουργών με διευθυντικά στελέχη και ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο νόμος 3885/2010 δεν κατοχύρωσε επαρκές σύστημα προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης και με λεόντειες ρήτρες περιέφερε το Πολεμικό Ναυτικό σε θέση αισθητά δυσμενέστερη από εκείνη την οποία έχει στις υπόλοιπες δημόσιες συμβάσεις, που καταρτίζει».

Ευθύνες όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει και στην κυβέρνηση Σαμαρά
σημειώνοντας ότι «είναι κρίσιμο να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καταγγελία της εκτελεστικής συμφωνίας όταν θεμελίωσε το αντίστοιχο δικαίωμα».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει η πρόταση να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου και όχι των παρόντων βουλευτών, δηλαδή από τουλάχιστον 151 βουλευτές, καθώς αφορά θέματα εθνικής άμυνας.

ΠΑΣΟΚ: Υποχώρηση της συκοφαντικής επίθεσης ΣΥΡΙΖΑ


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «είναι η πανηγυρική υποχώρησή του σε σχέση με την συκοφαντική επίθεση που είχε επιχειρήσει να οργανώσει», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα.

Παράλληλα, διατυπώνονται βαρύτατοι υπαινιγμοί για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με οικονομικά συμφέροντα και τονίζεται ότι «τίθεται όμως πλέον- εξ αντικειμένου τουλάχιστον - ζήτημα εξυπηρέτησης -από τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του- συγκεκριμένων συμφερόντων που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική βιομηχανία, πέραν των συμφερόντων που επενδύουν γενικά στο αδιέξοδο, στην οικονομική καταστροφή της χώρας, την επιστροφή στη δραχμή και εξ αντικειμένου συμπίπτουν με τις πολιτικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου