Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα



Αισιόδοξο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει αλώβητη τις απανωτές ψηφοφορίες στη Βουλή και ταυτόχρονα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές μας, εμφανίζεται το Μαξίμου.

Επί του παρόντος η εντολή του Πρωθυπουργού,  είναι να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν την κινητικότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εισφέρουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει και τη δόση του ενός 1 δισ.
Επιπροσθέτως υπάρχει και η δόση των 4,9 δισ., που πρέπει να πάρει η χώρα μας έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Κοινοβουλευτικός Γολγοθάς
Την ίδια ώρα, την κυβέρνηση την περιμένει ένας κοινοβουλευτικός Γολγοθάς, καθώς μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει αλώβητη από τη Βουλή σε τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες: Στον φόρο για τα ακίνητα, στον προϋπολογισμό, στο νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για τα υποβρύχια.
Η ψήφιση του νέου φόρου για τα ακίνητα προγραμματίζεται για τις 4 Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ θα προηγηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την άρση των πλειστηριασμών, πρέπει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων να έχει περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. 
Κυβερνητικό στέλεχος αποτιμώντας τα όσα πρέπει να γίνουν το προσεχές διάστημα σε κατ’ ιδίαν συζήτηση σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τώρα αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη σημασία που είχε για την κυβέρνηση η πολιτική στήριξη που απέσπασε ο κ. Σαμαράς από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και κυρίως η δέσμευση ότι αν τον προσεχή Απρίλιο επιβεβαιωθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει η συζήτηση για τους τρόπους και το ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
«Χωρίς αυτό το παράθυρο ελπίδας», συνέχισε το ίδιο στέλεχος, «πολύ δύσκολα θα ξεπερνούσαμε τους απανωτούς σκοπέλους που έχουμε μπροστά μας».   
Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο στοίχημα για εμάς, λέει στέλεχος του Μαξίμου, είναι αν θα χρειαστούμε το λεγόμενο «μαξιλαράκι» του Πρωθυπουργού. Αν δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς θα χρειαστεί τους βουλευτές εκτός Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους οποίους αναφέρθηκε στο Βερολίνο. Η εκτίμηση του ίδιου στελέχους είναι ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου