Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τι σημαίνει «μεσογειακό ταμπεραμέντο»;

Ποιες είναι οι "έννοιες" που έχουν χτίσει τον διαχρονικό μύθο αυτού που λέμε "μεσογειακό ταμπεραμέντο"; Είναι η γη, η γέννηση, η οικογένεια, η θάλασσα, το αλάτι, τα όνειρα, οι ακρότητες και οι θεότητες που συνθέτουν αυτό τον πολιτισμικό, αλλά και προσωπικό για τον καθένα μύθο του "μεσογειακού";

"Μεσογειακό ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι" ήταν το θέμα της τελευταία έκθεσης- παραγωγής του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσεται από σήμερα (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι.

Η έκθεση των έργων- αποτέλεσμα του 4ου Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα.

Στο εργαστήρι που προηγήθηκε μετείχαν δέκα νέοι καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, της μουσικής και της γραφιστικής και δύο εικαστικοί με διεθνή παρουσία (Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης και May Roosevelt, και ως διδάσκοντες οι εικαστικοί: Νίκος Ναυρίδης και Adrian Paci).

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 18 το περασμένου Σεπτεμβρίου και το κεντρικό της πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου. Στους τέσσερις και πλέον μήνες της διοργάνωσης τις εκθέσεις και τις δράσεις του κεντρικού προγράμματος (performance, συμπόσιο, παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, εργαστήριο νέων καλλιτεχνών, κινηματογραφικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, όλα με δωρεάν συμμετοχή) επισκέφθηκαν περισσότερα από 45.000 άτομα.

Η έκθεση "Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι" θα είναι ανοιχτή στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, από σήμερα (24 Ιανουαρίου) έως τις 9 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-18:00. Είσοδος δωρεάν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου