Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

“ Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων”

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα:

Με την πραγματοποίηση εσπερίδας και έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Η εσπερίδα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και έχει τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης».
Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με τη σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και τη συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι «Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες στην ανάπτυξη. Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε αυτό το θέμα, καθώς το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δώσει έμφαση στη στενή σχέση συνύπαρξης των υγροτόπων με τη γεωργική δραστηριότητα.
Παραδοσιακά, οι υγρότοποι αντιμετωπίζονταν ως φραγμός στη γεωργία και ακόμη και σήμερα αποξηραίνονται, ώστε να αποδοθεί περισσότερη γη στη γεωργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανής ο ουσιαστικός τους ρόλος στη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας, ενώ υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα γεωργικών πρακτικών που υποστηρίζουν υγιείς υγροτόπους.
Η γεωργία, και ειδικότερα η ορυζοκαλλιέργεια, είναι μία πολύ σημαντική δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και επειδή υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, προσθέτοντας χιλιάδες στρέμματα τεχνητού υγροτόπου στο φυσικό τοπίο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ
18:00: Έναρξη εκδήλωσης, χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, καθ. Θεμιστοκλή Κουιμτζή
18:10: «Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία Αλιάκμονα», Στέλλα Βαρελτζίδου, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα
18:30: «Ορυζώνες και Περιβάλλον», Βασίλης Γιαμούζης, γεωπόνος MSC, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
18:50: «Προστατευόμενες περιοχές και αναψυχή», Μαρία Κατσακιώρη, Υπεύθυνη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ερμηνείας περιβάλλοντος, ΕΚΒΥ
18:50:  Ερωτήσεις - συζήτηση

Η έκθεση φωτογραφίας
Στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Πάρκο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι αυτές που προκρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.
Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Καρυοφύλλης Γκροζούδης (1ο βραβείο), Αγοραστός Παπατσάνης (2ο βραβείο),  Χάρης Μαθιόπουλος (3ο βραβείο), Χριστίνα Παπαφράγκου (Α’ έπαινος), Γιώργος Χατζησπύρου (Β’ έπαινος), Νικόλαος Ασλάνογλου, Δημήτρης Βαβύλης, Χρήστος Γκρίτσας, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Πόπη Ευθυμιάδου, Βίκη Μαρία Ιωάννου, Γεωργία Καραγιαννοπούλου, Αθανάσιος Καρυπίδης, Ελπίδα Κάτσικα, Ιωάννης Κολαξίδης, Χάρης Κουρουζίδης, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Ιωάννης Λίτσας, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Ελευθέριος Μπέτσης, Εύα Μπογρή, Γιώργος Μπουζίκας, Τάσος Μπούνας, Καίτη Παπαναούμ, Δημήτρης Προκοπίου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Κώστας Σαραπτσής, Οδυσσέας Τζημούλης, Γιάννης Χολογγούνης, και εκτός συναγωνισμού: Χρήστος Βλάχος, Βασίλης Καρκατσέλης και Λία Παπαδράγκα.
Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου