Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου μητροπολίτη Κίτρους

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΘΙΜΟΥ

Ξεκίνησε σήμερα η έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου



Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η έκτακτη Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να εκλέξει και το νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στην των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών των Συνεδριάσεων, η πλήρωση της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους θα γίνει την τρίτη μέρα των εργασιών, δηλαδή την Πέμπτη, ενώ η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο Σάββατο 1 Μαρτίου.
Στο μεταξύ ως υποψήφιοι για τη θέση του Μητροπολίτη φέρονται οι Αρχιμανδρίτες Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Δαυίδ Τζιουμάκας και Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρόσωπα που έχουν συζητηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Και οι τρεις διαθέτουν σημαντική πορεία στην Εκκλησία και ισχυρά ερείσματα στο εκλεκτορικό σώμα, αλλά το ποιος τελικά θα ακούσει το πολυπόθητο «άξιος» θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης
Κοσμογυρισμένος και με καταγωγή από την Κατερίνη, που θεωρείται ένα από τα πλεονεκτήματά του. Τους τελευταίους μήνες κατέχει την νευραλγική θέση του γραμματέα της συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων. Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στις Βρυξέλλες στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές πως το όνομά του συζητείται έντονα από τους Ιεράρχες, ενώ ακόμη σαφέστερο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πρώτος στην προτίμηση των πιστών της συγκεκριμένης Μητρόπολης.
Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας
Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θεσσαλονίκης. Έχει την υποστήριξη μιας σημαντικής μερίδας των Ιεραρχών με πρώτο τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Άνθρωπος χαμηλού προφίλ με πλούσιο βιογραφικό. Για το έργο που επιτελεί στην Ι.Μ. είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στο μοναστήρι τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου
Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βεροίας. Το όνομα του ως υποψηφίου για την μητρόπολη Κίτρους ακούγεται εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Την προώθηση της υποψηφιότητας του έχει αναλάβει προσωπικά ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Δραστήριος κληρικός που διατηρεί καλές σχέσεις με μεγάλο αριθμό μητροπολιτών – εκλεκτόρων της Βόρειας Ελλάδας, εξαιρουμένων αυτών που επηρεάζονται από την ομάδα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.
Επιστολή Άνθιμου υπέρ Δ. Τζιουμάκα
Στο μεταξύ, λίγες μόλις μέρες πριν τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έχει ήδη επικοινωνήσει δι’ αλληλογραφίας με όλα τα μέλη – εκλέκτορες της Ιεραρχίας, ενημερώνοντας τους για την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Δαυίδ Τζιουμάκα, τον οποίο υποστηρίζει.
Στην επιστολή του ο κ. Άνθιμος ξεκαθαρίζει πως υποστηρίζει τον συγκεκριμένο κληρικό, αν και δεν είναι πνευματικό του τέκνο αλλά χειροτονία και επιλογή του μακαριστού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, εξαιτίας των ικανοτήτων και της ωριμότητάς του. Υπενθυμίζει δε πως ο π. Δαυίδ Τζιουμάκας κατάγεται από το Λιτόχωρο, περιοχή της Μητρόπολης Κίτρους και κάνει ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον του για την περιοχή.
Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τονίζει πως το σημαντικότερο στοιχείο για την υποψηφιότητα του π. Τζιουμάκα είναι η από παλιά πνευματική και φιλική του σχέση με το Γέροντα Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο, για τον οποίο δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νοσηλεία και τη διαμονή του για πάντα στο Επισκοπείο Κατερίνης.
Η στάση του Αρχιεπισκόπου
Αυτό ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία και ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα είναι καταρχάς η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κατά την προηγούμενη σύγκλιση της Ιεραρχίας είχε ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να υπάρξει ένας νέος τρόπος εκλογής αρχιερέων.
Παρόλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος λίγες μόνο ώρες πριν τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου φερόταν να στηρίζει την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Γεώργιου Χρυσοστόμου. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για υπόσχεση του κ. Ιερώνυμου στον Μητροπολίτη Βεροίας.
Πάντως ο κ. Ιερώνυμος το τελευταίο διάστημα έχει τηρήσει μια μάλλον ουδέτερη στάση, ενώ από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών εξέφραζε ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής των νέων μητροπολιτών, αμφισβητώντας επί της ουσίας το «χρίσμα» που λαμβάνουν οι υποψήφιοι από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου