Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Απόκριες και Κούλουμα στην Πιερία


Πλούσιο είναι το εορταστικό πρόγραμμα του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας στην Πιερία. Μια σειρά από εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν ως διοργανωτές δήμοι, δημοτικές κοινότητες και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν προαναγγελθεί με στόχο τη διασκέδαση και το ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, στο Λιτόχωρο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις ανά ημέρα και ανά περιοχή είναι οι ακόλουθες:
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου
Λιτόχωρο
Η αυλαία των εκδηλώσεων ξεκινά τις βραδινές ώρες με παρέλαση αρμάτων στην κεντρική λεωφόρο του Αγίου Νικολάου.
Σάββατο 1 Μαρτίου
Κατερίνη
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΠΠΑΠ, στις 11:00 π.μ. στον πεζόδρομο, στους γύρω δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, μία επταμελής ομάδα διασκεδαστών αναλαμβάνει να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στους ξέφρενους ρυθμούς των Αποκριών. Η ομάδα αποτελείται από έναν perfomer, ένα ζογκλέρ perfomer, δυο ξυλοπόδαρους και τρεις ανιματέρ - παιδαγωγούς χορευτές.
Κωμικοί διαγωνισμοί μεταμφίεσης, χορευτικής φιγούρας, παντομίμας, ευχής κ.τ.λ., αστείες συνεντεύξεις, πολύ κέφι και χορός θα είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν το event, στο οποίο θα ενταχθεί και το κοινό, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι.
Το event θα ξεκινήσει με μία μίνι παρέλαση της ομάδας των ανιματέρ μαζί με τους πιο κεφάτους επισκέπτες στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία.
Ελατοχώρι
Παράλληλα, στο Ελατοχώρι ξεκινά το «Elatochoriwood», μια σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο, που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Νέων, το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο, με τη στήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ελατοχωρίου.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν διάφορα parties σε ξενώνες, ξενοδοχεία και ταβέρνες με ώρα έναρξης στις 22:00, ενώ λίγο νωρίτερα για τις 20:00 είναι προγραμματισμένη η Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου στην ταβέρνα «Αγνάντι».
Λιτόχωρο
Στις 18:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου αποκριάτικη παιδική συναυλία από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες», την Παιδική Χορωδία Πλαταμώνα και το Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου.
Πλαταμώνας
Οι ΝΥ.ΧΟ.Κ.Ο.ΠΤΕΣ (Νυχτερινή Χορευτική Καρναβαλική Ομάδα Πλαταμωνιτών) θα βγουν στους δρόμους στις 21:00. Για όσους θέλουν να συμμετέχουν σημείο συνάντησης είναι το περίπτερο του «Δεληφυσέκη». Οι εκδηλώσεις, όπως και αυτές των επόμενων δύο ημερών διοργανώνονται από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Κυριακή 2 Μαρτίου
Kατερίνη
Στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, ο γνωστός σε όλους από την τηλεοπτική εκπομπή «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» Στάθης Παναγιωτόπουλος με την υποστήριξη τριών ανιματέρ θα παρουσιάσουν ένα τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα  με στοιχεία stand up comedy, αλλά και πολλές εκπλήξεις όπου θα διασκεδάσουν το κοινό όλων των ηλικιών. Παράλληλα με το μουσικό πρόγραμμα d.j. set Στάθη Παναγιωτόπουλου, θα διαμορφωθεί ένα υπαίθριο πάρτι με πολύ κέφι και χορό.
Ελατοχώρι
Από τις 12:00 μέχρι τις 16:00 ξέφρενο ξεφάντωμα στο αποκριάτικο πάρτι στο «North Selas» Chalet του Χιονοδρομικού Κέντρου. Λίγο αργότερα και από τις 17:00 μέχρι τις 19:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της κοινότητας, ο Λαογραφικός Όμιλος διοργανώνει πάρτι μασκέ για τα παιδιά με γιορτινή μουσική, μπουφέ, παιχνίδια και κλόουν. Το βράδυ δε και από τις 19:30 μέχρι τις 24:00 (και αν θέλετε κι αργότερα!) ακολουθεί αποκριάτικο πάρτι με θέμα τους σταρ του Χόλυγουντ (και του Elatochoriwood) στο caf? bar «Λίθινο» στην περιοχή Χοροστάσι.
Βροντού
Στις 15:00 ξεκινά από την κεντρική πλατεία η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, η Δημοτική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς. Αστείοι κλόουν, μασκότ, ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ σ’ ένα γλέντι με άφθονο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά κέφι και άφθονο γέλιο.
Λιτόχωρο (και άλλες περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου)
Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς είναι συνυφασμένο με το κάψιμο των κέδρων τόσο στο Λιτόχωρο όσο και σε άλλες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου. Οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από χορούς και τραγούδια.
Πλαταμώνας
Στις 17:00 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον παραλιακό δρόμο. Θα ακολουθήσουν στις 19:00 παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τα τμήματα Νέων και Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα, ενώ μισή ώρα αργότερα, στις 19:30, είναι προγραμματισμένο το «Άναμμα της Τσαγκάλας». Εννοείται ότι το γλέντι θα συνεχιστεί αμείωτο.
Καστανιά
Από τις 19:00 ζωντανή μουσική από ντόπιους καλλιτέχνες, χορός, κρασί, τσίπουρο και μεζέδες (εννοείται όλα δωρεάν) στην «Κεδρογιορτή» στην Καστανιά. Η διοργάνωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Αθανάσιος» και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Τ.Κ. Καστανιάς.
Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου

Παραλία
Από τις 11:00 «Κούλουμα»… μετά μουσικής και μετά παραδοσιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Παραλίας, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Παραλίας, το Σωματείο Ελεύθερων Επαγγελματιών, την Ένωση Ξενοδόχων και τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας.
Κατερίνη
Από τις 13:00 και μετά στη στέγη του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» διοργανώνονται για 19η χρονιά εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορό, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή φασολάδα και άφθονο κρασί. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα σηκωθούν χαρταετοί και αερόστατα. Αλλά και στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, το Κρητικό Εργαστήρι Παράδοσης και Πολιτισμού «Το ξαθέρι» και ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών «Ο Όλυμπος» διοργανώνουν εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική και χορό συνοδεία αχνιστής φασολάδας στα καζάνια και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων.
Ελατοχώρι
Από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 «Κούλουμα» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παλαιό Ελατοχώρι με παραδοσιακή φασολάδα, χαλβά, ταραμά και ελιές, τσίπουρο, κρασί και μουσική.
Άγιος Δημήτριος
«Κούλουμα στο χωριό» και συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου «Δίας». Παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα σε συνδυασμό με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Κονταριώτισσα
Κούλουμα και εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες» στο ελικοδρόμιο της Κονταριώτισσας. Φασολάδα και διάφορα σαρακοστιανά συνοδευόμενα από άφθονο γλέντι και μουσική.
Πλαταμώνας
Από τις 11:30 στο προαύλιο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σειρά εκδηλώσεων με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν σαρακοστιανά εδέσματα, όπως λαγάνα, φασολάδα, χαλβά και άφθονο κρασί.
Λεπτοκαρυά
Στη Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς οι αποκριάτικες καρναβαλικές εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Καθαρή Δευτέρα. Στο πρόγραμμα βέβαια υπάρχουν και εκδηλώσεις με κούλουμα, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου