Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

8η Ιππική Πορεία Ατρομήτων Ιππέων από το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου προς τις Θερμοπύλες

Με αφετηρία το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι «Ατρόμητοι Ιππείς» ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 22/4 μια μεγάλη πορεία με τελικό προορισμό τις Θερμοπύλες.
Πρόκειται για την 8η ιππική τους πορεία που αποτελεί πλέον θεσμό, με απώτερο σκοπό αφενός
μεν την ανάδειξη των ιστορικών τόπων-μνημείων-γεγονότων της ελληνικής ιστορίας, αφετέρου δε τη διάδοση του «φίλιππου πνεύματος», την αγάπη στη φύση και στο περιβάλλον αλλά και την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των ιππέων.
Η φετινή τους ιππική πορεία γίνεται με σκοπό να ευχαριστήσουν τους απανταχού Μακεδόνες του εξωτερικού που δεν ξέχασαν την κληρονομιά  και την ιστορία τους, κτίζοντας ένα πανέμορφο ίδρυμα στην πατρίδα τους, γίνεται όμως και για να τιμήσουν τους 300 του Λεωνίδα, που πολέμησαν για το ιδεώδες της ελευθερίας της πόλης τους και όλων των Ελλήνων, ήξεραν ότι θα πεθάνουν για τα ιδανικά τους αλλά γνώριζαν ότι ο θάνατος των ανδρειωμένων δεν λογίζεται ως θάνατος αλλά ως αθανασία.
Τους «Ατρόμητους Ιππείς» υποδέχθηκαν στην είσοδο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Αντιπρόεδρος του Αλεξανδρείου -Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης που πραγματοποίησε και ομιλία στην έναρξη της εκδήλωσης, αλλά και ο Γραμματέας του Αλεξανδρείου κ. Δημήτρης Γιουματζίδης καθώς και ο τ. Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κ. Νικόλαος Βλαχόπουλος οι οποίοι πραγματοποίησαν σύντομους χαιρετισμούς.
Ο κ. Φαχαντίδης με αφορμή την εμφάνιση ίππων και ιππέων στο Αλεξάνδρειο έκανε  αναφορές στην παρουσία και τη χρησιμότητα των αλόγων σε στρατεύματα της αρχαιότητας ενώ αναφέρθηκε και στην περίοδο όπου κυριάρχησε ο Μέγας Αλέξανδρος δαμάζοντας ένα ατίθασο άλογο της εποχής, τον Βουκεφάλα. Έκλεισε δε την ομιλία του με τη μάχη των Θερμοπυλών όπου οι 300 μαχητές του Σπαρτιάτη Λεωνίδα και οι 700 Θεσπιείς, μετά από τριήμερη μάχη, άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή αντιμετωπίζοντας τα υπέρτερα περσικά στρατεύματα, αφού βεβαίως οι Σπαρτιάτες πρωτύτερα είχαν προδοθεί από τον Εφιάλτη.
Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από την κ. Γεωργίου, φίλη του Ιππικού Ομίλου των Ατρόμητων Ιππέων, κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου από ιππέα αλλά και απονομή αναμνηστικών προς τους συμμετέχοντες ιππείς.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την έναρξη πορείας των Ατρομήτων Ιππέων από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου