Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ολα για τις βάσεις: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν...


 
 
   Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένεται να καταγραφούν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα. Στην “ταυτότητα” των φετινών εξετάσεων καταγράφεται ότι... 


στις βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται στασιμότητα ακόμα και καθοδική τάση, στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, χωρίς εντυπωσιακές αυξήσεις ενώ στο 5ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται οτι θα “πέσει” λίγο πήχυς.

Όπως λέει στο “Θέμα” ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ που ασχολείται χρόνια με την πορεία των βάσεων δεν αναμένονται μεγάλες αυξομειώσεις των βάσεων ίσως εκτός από τις χαμηλόβαθμες σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου. Όπως εκτιμά ο εκπαιδευτικός ανοδική αναμένεται να είναι η τάση σε σχολές όπως η Αρχιτεκτονική και τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ενώ “ρευστό” στοιχείο παραμένει ακόμα το θέμα με τις μετεγγραφές πολυτέκνων και ατόμων με κοινωνικά κριτήρια που θα καθορίσει την πορεία των βάσεων σε αρκετές σχολές. Όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης οι μετεγγραφές θα οδηγήσουν στο φαινόμενο της ανόδου των βάσεων σε περιφερειακά τμήματα, καθώς οι υποψήφιοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα βάλουν τμήματα της περιφέρειας στο μηχανογραφικό δελτίο με τη σιγουριά ότι στη συνέχεια θα λάβουν μετεγγραφή.

Η άνοδος των βάσεων πάντως εκτιμάται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές και κυρίως στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων ενώ η όποια άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Βασικός παράγοντας της πορείας των βάσεων είναι και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων που θα γίνει αμέσως μετά την γνωστοποίηση των βαθμολογικών τους στοιχείων.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα η τελευταία “εικόνα” διαμορφώνεται ως εξής:

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας η βαθμολόγηση είναι κοντά στα περσινά επίπεδα , με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από μεγάλο βαθμολογικό κέντρο οτι στα περίπου 2000 γραπτά το 30% είναι κάτω από τη βάση. Οπως σχολιάζουν κάποιοι βαθμολογητές παρατηρείται συσσώρευση βαθμολογίας σε μεσαία βαθμολογία, καθώς το προς εξέταση κείμενο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου για τον ανθρωπισμό κρίθηκε ως κατανοητό.

Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπως προκύπτει από την έως σήμερα βαθμολόγηση δεν αποδείχθηκαν τόσο εύκολα, όσο αρχικά κρίθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παρατηρείται αύξηση της βαθμολογίας από το 5 έως και το 14 ενώ σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα πάνω από το 50% έχει βαθμολογηθεί με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Η εικόνα των γραπτών της Βιολογίας είναι πολύ καλή καθώς τα θέματα κρίθηκαν εύκολα και κατανοητά. Τα στοιχεία δείχνουν πολλές μεσαίες βαθμολογίες ενώ δεν θα λείπουν και τα άριστα σε αυτό το μάθημα.

Η βαθμολόγηση των γραπτών των Λατινικών είναι λόγο λίγο καλύτερη από πέρυσι, χωρίς ωστόσο πολλές διακυμάνσεις. Τα θέματα εφέτος πάντως δεν έκρυβαν “παγίδες” και κρίθηκαν κατανοητά από τους περισσότερους υποψηφίους.

Τα γραπτά στη Χημεία κατεύθυνσης δεν συγκέντρωσαν μέχρι τώρα υψηλές βαθμολογίες, καθώς φαίνεται οτι το μάθημα δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν μειωθεί τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με άριστα ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί τα γραπτά που ¨”έπεσαν” κάτω από τη βάση.

Σε ό,τι αφορά στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης, όπου οι υποψήφιοι εξετάσθηκαν στο “Αμάρτημα της μητρός μου” του Γ. Βιζυηνού , οι βαθμολογίες φαίνονται λίγο καλύτερες από πέρυσι.

Καλύτερη φαίνεται και η έως τώρα εικόνα των γραπτών στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων το οποίο δε δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

Η Φυσική γενικής παιδείας, σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα συγκεντρώνει πολλές βαθμολογίες μεσαίες ενώ δε λείπουν και οι καλές βαθμολογίες καθώς το μάθημα δεν δυσκόλεψε πολύ τους υποψηφίους.

Στο μάθημα Χημεία-Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης υπάρχουν γραπτά με πολύ υψηλές βαθμολογίες παρά το γεγονός οτι τα θέματα ήταν απαιτητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δεν λείπουν και οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση αλλά σε μικρά ποσοστά.

Οι τάσεις ανά πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο: Στα περσινά επίπεδα εκτιμάται οτι θα κινηθούν τα τμήμα Ψυχολογίας και Φιλοσοφικής ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές σχολές.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο: Φυσικά και Μαθηματικά τμήματα αναμένεται να έχουν ανοδική τάση ενώ άνοδο θα καταγράψουν και πολλές περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτεκτονική και Μηχανολόγοι Μηχανικοί.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Πολύ υψηλές θα είναι και εφέτος οι βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο: Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή πτώση σε πολλά οικονομικά τμήματα και τμήματα Πληροφορικής...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου