Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το αφιέρωμα της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

   
Η καταξίωση και η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στο πολιτισμό και την κοινωνία εκφράστηκαν και επιβραβεύθηκαν για μία ακόμα φορά,  με αφορμή την παρουσίαση του αφιερώματος για τη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

    Η χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Λιτοχώρου <<Ιωάννης Σακελλαρίδης>> παρουσίασαν την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ναύπλιο, το ιστορικό-λογοτεχνικό και μουσικό αφιέρωμα-τιμή για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από τη γενέθλιο ημέρα ( 14-9-1814 ) της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της Ρωσίας.
    Η πρώτη παρουσίαση του αφιερώματος πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλαδική πρωτεύουσα, στα πλαίσια του β΄ κύκλου συμποσίων της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών με θέμα την εθνοευεργεσία και τον πατριωτικό εταιρισμό στο διάβα της Ελληνικής ιστορίας και το ρόλο της οικογένειας Υψηλάντη και των Φιλικών στην ανασύσταση του νέου Ελληνικού κράτους. Με το τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος απένειμε στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Αναστασίου Πολυχρονίδη τιμητική διάκριση για τα εξήντα χρόνια προσφοράς της Εστίας στον πολιτισμό.
    Η δεύτερη στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Ναυπλιέων και του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αργολικής πρωτεύουσας και είχε παράλληλα ως σημειολογική αναφορά τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του Δημητρίου Υψηλάντη, με ομιλητή τον ιστορικό και αρχειονόμο των γενικών αρχείων Αργολίδας Δημήτριο Γεωργόπουλο.
    Και στις δύο εκδηλώσεις οι Πιεριείς συντελεστές απέσπασαν τα ευμενέστερα σχόλια και το διαρκές χειροκρότημα των συνέδρων και του κοινού. Οι τελευταίοι μάλιστα ενθουσιασμένοι δεν έπαψαν να εκφράζουν διαρκώς τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια τους για το θεματολόγιο και την πληρότητα του αφιερώματος, επισημαίνοντας την συμβολή της Ε.Π.Μ. Κατερίνης στην επιτυχία και καταξίωση των δύο διοργανώσεων.
     Ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης στον χαιρετισμό του επισήμανε: << Αισθανόμενοι μέγιστο το ιστορικό χρέος προς τους πρωτεργάτες και ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας συνεχίζουμε την παρουσίαση του αφιερώματος, νοιώθοντας δικαίωση και ικανοποίηση ότι η πρωτοβουλία μας αυτή αναγνωρίσθηκε και αγκαλιάσθηκε από φορείς και το κοινωνικό σύνολο. Η παραγωγή αυτή είναι μια εξιστόρηση της Φιλικής Εταιρείας ειπωμένη μέσα από τη μουσική και λογοτεχνική παράδοση. Ιστορικοί και φιλόλογοι επιμελήθηκαν, συνέταξαν και διάνθισαν μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της εποχής. Όλα αυτά πλαισιώνονται με τραγούδια, αφηγηματικό και ποιητικό λόγο.>>
            Την αποστολή συνόδευε εκπροσωπώντας το Δήμο Κατερίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Λιακόπουλος ο οποίος στην ομιλία του, είπε: << Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ το Δήμο Κατερίνης σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Θέλω να συγχαρώ τους εμπνευστές της σημερινής εκδήλωσης, τον πρόεδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τον μαέστρο μας Ευθύμιο Μαυρίδη και τον πρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Ναυπλιέων Παναγιώτη Μελισσινό.>> 
             Παράλληλα η Ε.Π.Μ. Κατερίνης εκτιμώντας την προσφορά του προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη στις πρωτοβουλίες της Εστίας, αποφάσισε και επέλεξε να τον τιμήσει συμβολικά στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, παρουσία όλων των χορωδών και των υπόλοιπων συντελεστών, απονέμοντας την ξεχωριστή διάκριση του << πολλάκις ευεργετήσαντα >> την Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
     Συγκινημένος ο κ. Πασχάλης στην αντιφώνηση του, τόνισε: << Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Καθώς και να επισημάνω, ότι οφείλουμε στο μεγαλείο της ιστορίας που κληρονομήσαμε να στηρίξουμε και να προβάλουμε τον Ελληνικό πολιτισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνειδήσεις με ανώτερη ηθική, αλλά και να δώσουμε βαθύτερη έννοια στις λέξεις αρετή και τιμή στην ανθρωπότητα.>>
     Τις χορωδίες της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και τη Δημοτική Λιτοχώρου << Ιωάννης Σακελλαρίδης >> πλαισίωνε 15μελής ορχήστρα. Τραγούδησαν οι Μαρία Δραγασιά. Ιωάννης Χαρίσης, Ηλίας Παπάζογλου και Δημήτριος Χωνός. Τα ποιήματα απήγγειλε ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος, ενώ στην αφήγηση και την παρουσίαση του αφιερώματος ήταν ο Περικλής Χατζηγιάννης.
     Τα ιστορικά κείμενα επιμελήθηκε ο ιστορικός και εθνολόγος Θεόδωρος Ζαπουνίδης.
     Τη διδασκαλία των χορωδιών και των συντελεστών, καθώς και την επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.
     Το Σάββατο 12-9-2014 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού Ιωάννη Ανδριανού, του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστου Δημητρόπουλου και της Γεν. Γραμματέως Σοφίας Μιχαλοπούλου, του Αντιδημάρχου Ναυπλιέων Γεωργίου Καχριμάνη και του προέδρου του ΔΟΠΠΑΤ Παναγιώτη Μελισσινού, κατέθεσαν στεφάνια στο ταφικό μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη.
     Στο περιθώριο των εκδηλώσεων οι συντελεστές και οι συνοδοί με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τον γενικό γραμματέα Αναστάσιο Πολυχρονίδη, τον έφορο χορωδίας Αντώνιο Μπίντα, την ειδική γραμματέα Ειρήνη Βενετσάνου και το μέλος της διοίκησης Ηλία Παπάζογλου ξεναγήθηκαν στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου και επισκέφθηκαν την Επίδαυρο, το Παλαμήδι και τις Μυκήνες. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου