Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα - σταθμός για τη Σκωτία ...


Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για προβλέψεις.

Και...
στις τρεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48%. Αναλυτές εξηγούν ότι το οριακό προβάδισμα του «όχι» είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.


Ήρθε λοιπόν σήμερα η ώρα που οι Σκωτσέζοι θα προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους. Το αποτέλεσμα του «ναι» ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και να αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί (9:00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν τις 22:00 (μεσάνυχτα στη χώρα μας). Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00.

Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι». Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.

Ωστόσο, είναι πιθανό τα αποτελέσματα να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αύριο το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου