Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

«Από το Τάλαντο στο Ευρώ-Νομίσματα του κόσμου»



  Τα εγκαίνια της έκθεσης «Από το Τάλαντο στο Ευρώ-Νομίσματα του κόσμου»
πραγματοποιήθηκαν χθες 20-10-14 και ώρα 19:00 στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα (έναντι πάρκου).

Τα
εκθέματα είναι από την προσωπική συλλογή του κ. Αναστάσιου Τερζή (πρώην Δημάρχου Αιγινίου).

Η έκθεση περιλαμβάνει νομίσματα από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι το σημερινό Ευρώ, καθώς και μια πλούσια συλλογή από νομίσματα διαφόρων χωρών και ηπείρων (Αμερική, Λατ. Αμερική, Αφρική, Ασία ). Εκτίθενται επίσης όλες οι εκδόσεις της Δραχμής από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (1830) και έπειτα, που φέρουν στις όψεις τους χαρακτικά όπως τον φοίνικα και προτομές βασιλέων. Επιπλέον, κοσμούν τις προθήκες οι σπάνιες κατοχικές Δραχμές.

Στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου στήθηκε εργαστήρι ιχνογραφίας νομισμάτων, παρατηρητήριο νομισμάτων με μικροσκόπιο και διαμορφώθηκε ειδικός χώρος-αναγνωστήριο ώστε οι μαθητές που θα επισκέπτονται την έκθεση να ενημερώνονται σχετικά με την ιστορία των νομισμάτων.

Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεών της.

Την ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης έχει αναλάβει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ενώ τα βιωματικά εργαστήρια επιβλέπει το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014.

Οι ώρες λειτουργίας είναι 08:30-13:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή.



Η Υπεύθυνη του Γραφείου Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης
Καινοτόμων Δράσεων Δ/βάθμιας Εκπ/σης Πιερία

Μυράντα Παππά Δρ. Ιωάννης Καζταρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου