Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Με τροπολογίες οι διορθώσεις που ζήτησαν οι δανειστές


Με τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου σήμερα εσπευσμένα να τεθούν προς ψήφιση, η κυβέρνηση προχωρεί σε σειρά διορθώσεων επί των προαπαιτουμένων που ζήτησαν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά 80.000 συνταξιούχοι, αλλά ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα θα περικοπεί το ΕΚΑΣ από περισσότερους δικαιούχους το 2017.
Επίσης, καθορίζεται ότι πρέπει να βρεθούν και να ψηφιστούν φέτος τα μέτρα που θα ληφθούν αντί του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων.
Επίσης, με την τροπολογία αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Συγκεκριμένα, το σημείο στο οποίο προβλεπόταν ότι δεν θα λαμβάνονται μέτρα εάν οι αποκλίσεις προέρχονται από λόγους φυσικών καταστροφών «μετά από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς», μετατρέπεται σε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».
Με τις τροπολογίες δεν επιλύεται η διαφωνία με τους θεσμούς ως προς την εξαίρεση από την πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Αναλυτικά:

1. Από 1η Ιουνίου και όχι από 1η Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, που έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή του επιδόματος για περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ που εισάγονται με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) αρχίζει από 1.6.2016, γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί στον ενιαίο φορέα έλλειμμα που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτιμάται σε 38 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ. Η τροπολογία, πάντως, ορίζει ότι η σωρευτική εξοικονόμηση από την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016 έως και το 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. Στην πράξη, το ποσό εξοικονόμησης μεταξύ 2016 και 2017 παραμένει το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 θα κοπούν περισσότερα ποσά και συνεπώς θα χάσουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.
Μάλιστα, με στόχο την αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων τα επόμενα χρόνια, στην τροπολογία ορίζεται ξεκάθαρα ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται επίδομα στους μη δικαιούχους.

2. Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με κυριότερες την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολουμένους, που οδηγεί σε μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη περικοπή της παροχής, καθώς και την αποσαφήνιση ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το οικογενειακό επίδομα στο Δημόσιο σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.
3. Καθίσταται ασφυκτικότερο το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ. Ορίζεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προσλάβει εκτιμητή εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία εντός 4 (αντί 5) μηνών.
4. Τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για το μη «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων πρέπει να ψηφιστούν έως 30/9/2016 και να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2017. Στον αρχικό νόμο προβλεπόταν ότι θα μοιραστούν στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018.
5. Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ 3,5 τοις χιλίοις στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Και για τις ΑΕΕΑΠ ισχύει συντελεστής 5 τοις χιλίοις.
6. Εξαιρείται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών για τα διόδια η Εγνατία Οδός. Οι ρυθμίσεις δημιουργούσαν πρόβλημα στην άμεση παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη και θεωρούνταν μία ακόμη «τρικλοποδιά» του κ. Σπίρτζη στο ΤΑΙΠΕΔ.
7. Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση κυμαινόμενου επιτοκίου μεγάλων εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία πωλούνται από τις τράπεζες σε funds. Με τη νέα διάταξη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί και πέραν του περιθωρίου αναφοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου