Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κοτόπουλο στη γάστρα με μελιτζάνες και μυρωδικά


Υλικά για 4-6 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

-1 κοτόπουλο (2 κιλά περίπου, κομμένο σε μερίδες)
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-4-5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-1 κουτ. γλυκού κάρι
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-λίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα του κοτόπουλου
Για τη σάλτσα
-5 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό γλυκό
-4 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 5-6 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου αλευρωμένα. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε γάστρα. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κάρι και σοτάρουμε για μισό λεπτό, ανακατεύοντας. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη γάστρα με το κοτόπουλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε το φαγητό για 45 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να μελώσουν οι μελιτζάνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου