Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Εκκλησία


Aγριεύει η κόντρα
Aναταράξεις στον κυβερνητικό σχηματισμό δημιουργεί η κόντρα του υπουργού Παιδείας με την Εκκλησία.

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του Νίκου Φίλη, μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις του τελευταίου για την Εκκλησία, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην κυβέρνηση. 

Η ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛ. υπέρ της εκκλησίας όσον αφορά το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και η επικείμενη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, δίνουν το στίγμα των επόμενων ημερών. 


Την απόσυρση των αλλαγών για το μάθημα των Θρησκευτικών ζητεί ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.


«Οι ΑΝΕΛ είμαστε σαφείς και το έχουμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Προχωράμε με οδηγό την Παναγία. Είμαστε δίπλα στο πλευρό της Εκκλησίας... Εμείς ζητάμε ο κ. Φίλης να αποσύρει τα όσα σκέφτεται περί του μαθήματος των Θρησκευτικών, να είναι λίγο πιο προσεχτικός όταν αναφέρεται στην Ιεραρχία και γενικά στους Ιερείς που έχουν δώσει αίμα για να είναι όρθια αυτή η πατρίδα και να βάλει το θέμα στην Επιτροπή για την μελέτη και επίλυση προβλημάτων της Εκκλησίας. Να κάνει διάλογο με την Εκκλησία και βεβαίως να κάνει διάλογο και με εμάς τους ΑΝ.ΕΛ. Είμαστε μέσα στην κυβέρνηση, εταίροι» τόνισε ο κ. Κουίκ, σε συνέντευξή του.

Παράλληλα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, σε επιστολή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Ζητεί, δε, απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Παιδείας φέρνει τώρα αυτό το σχέδιο νόμου «σε μια συγκυρία που η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται από τα οικονομικά βάρη».




Λάδι στην φωτιά ρίχνουν οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη πως δεν κάνει πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών ισχυριζόμενος πως οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό έχουν τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. 

Έτσι η υπόθεση των Θρησκευτικών αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα, τη στιγμή που αφενός ο κ. Φίλης, εμπλέκει ευθέως τον πρωθυπουργό και αφετέρου με την προειδοποίηση Καμμένου «πως δεν πρόκειται να αφήσει τον κ. Φίλη να κάνει ό,τι θέλει στην κυβέρνηση».
Οι δηλώσεις Φίλη για στήριξη από τον πρωθυπουργό έρχονται να διαψεύσουν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου τα οποία εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να «αδειάζει» τον υπουργό Παιδείας.
  
Σύμφωνα με αυτά ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε «εντολή» στον Νίκο Φίλη να ζητήσει συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο, για όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για την στάση της Εκκλησίας.

Εν συνεχεία τον καλεί να συνεργαστεί μαζί του ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση για την μεταρρύθμιση που ετοιμάζει και αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών. 

Μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παρά ταύτα ο κ. Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πλην όμως από
 την Αρχιεπισκοπή του διεμήνυσαν ότι συνάντηση μαζί του δεν πρόκειται να υπάρξει έως την 4η Οκτωβρίου (έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου). 

Την ίδια ώρα ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του ξεκαθάρισε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά καθορίστηκε για την Τρίτη, καθώς ο υπουργός Άμυνας θα απουσιάζει στη Σλοβακία. 

Πάντως εάν ο κ. Φίλης έχει ή όχι την κάλυψη του πρωθυπουργού, θα φανεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στον Αγιασμό της Βουλής, οπότε θα υπάρξει και συνάντηση Αρχιεπισκόπου- Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση είναι αρνητική, καθότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές και δηλώσεις στελεχών της. 



Εκκλησιαστικοί κύκλοι εξέφρασαν την απορία τους, και παράλληλα διέψευσαν τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που εμπλέκουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Χαρακτήρισαν επικίνδυνες για το εθνικό συμφέρον τέτοιες δηλώσεις και κατηγόρησαν τον Φίλη πως επιδιώκει τον διχασμό. 

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν φανερές οι προθέσεις του πρωθυπουργού, και αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η κόντρα, η συνέχιση της οποίας θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.


http://www.zougla.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου