Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τσάτνεϊ σύκου

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά: (για 1 βάζο περίπου 1/2 λίτρου)
  • 700 γρ. σύκα της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 60 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε μπαχαράδικα), αν θέλουμε
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • το ξύσμα και ο χυμός από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία: 


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το τζίντζερ για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε 100 ml νερό και όλα τα υλικά εκτός από τα σύκα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε τα σύκα, ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες. Συνοδεύουμε ψητά λιπαρά ψάρια, όπως ο κολιός και η παλαμίδα, αλλαντικά και χοιρινό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου