Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το σινεμά είναι για όλους!

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το σινεμά είναι για όλους!

Ανάμεσα στις πρόσφατες, πρακτικές πρωτοβουλίες της νέας διεύθυνσης του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως θα διαμορφώσουν το γενικότερο προφίλ του, είναι ότι από την 57η διοργάνωση, δηλαδή την Πέμπτη 3 του προσεχούς Νοεμβρίου, αναβαθμίζει την προσβασιμότητα στις αίθουσες. Με χορηγό προσβασιμότητας το Iδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, το φεστιβάλ δείχνει αποφασισμένο να μοιραστεί τη δύναμη του κινηματογράφου με όλους τους θεατές. «Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες με αναπηρία, αλλά και για όλους τους πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά η διεύθυνση.

Συνεπώς το Ολύμπιον, όπως και το Box εισιτηρίων στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού (Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάπα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασαβέτις), και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επίσης στο Λιμάνι, εξελίσσονται σε εγκαταστάσεις προσβάσιμες στα άτομα με κινητική αναπηρία (συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής, αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των ΑμεΑ).

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. Επίσης, στην Προβλήτα Α' θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα όμως με τη νέα διεύθυνση, «το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης δεν αφορά μόνο το δομημένο περιβάλλον, αλλά και το περιεχόμενο της τέχνης». Στην περίπτωση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, περιεχόμενο σημαίνει οι ταινίες. Το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους.

Πρόκειται για τις ταινίες «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, που έχουν αποκτήσει μια σταθερή θέση στην Ιστορία του ελληνικού σινεμά και εξακολουθούν να συγκινούν χάρη στη δραματουργική τους δύναμη και τις έξοχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους, του Ντίνου Ηλιόπουλου στον «Δράκο», και του Δημήτρη Χορν στο «Μια ζωή την έχουμε».  Οι δύο αυτές κυριολεκτικά ανεξίτηλες στον χρόνο ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Επίσης, 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [ΕΝΓ].

Να σημειωθεί επίσης ότι μετά το τέλος της 57ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Ωνάση και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα προσφέρουν όλους τους επεξεργασμένους υποτίτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD.
 
 http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου