Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Συναντήσεις συνεργασίας Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη, με παραγωγικές μονάδες και φορείς της Ροδόπης.


Οι Έλληνες που αγωνίζονται για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και πρωτοπορούν με σχέδιο και βούληση

Συναντήσεις συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και με παραγωγικές μονάδες και φορείς είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο νομό Ροδόπης στη Θράκη.


Στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης την πρωτοβουλία για ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές δραστηριοτήτες, την ανάπτυξη των Τμημάτων και την Οικονομική – Διοικητική θέση του Δ.Π.Θ. είχε ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, μαζί με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών κ. Φώτη Μάρη. Οι Προέδροι των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου και Δασοπονίας κ. Καλλιόπη Ραδόγλου, που εδρεύουν στην Ορεστιάδα αναφέρθηκαν στοχευμένα στην επιστημονική εργασία των Τμημάτων τους που σχετίζονται άμεσα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ο Αν. Υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργειών του Πανεπιστημίου, των παραγωγών που μοχθούν στον αγροδιατροφικό τομέα, των παραγωγικών φορέων, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου ώστε να πετύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας. Αλλάζουμε κατεύθυνση με προτεραιότητα στην ποιότητα του προϊόντος, την ενσωμάτωση καινοτομίας, με πιστοποίηση κι επωνυμία, με ανοιχτούς ορίζοντες, δηλαδή με εξωστρέφεια, σημείωσε ο Αναπλ. Υπουργός , τονίζοντας ότι για να πετύχουμε, για να υλοποιήσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό χρειαζόμαστε κάθετες και οριζόντιες συνέργειες.

Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ο Αναπλ. Υπουργός στα σύγχρονα ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ Θράκης ΑΒΕΕ ενημερώθηκε για τη στρατηγική ποιότητας που υιοθετήσει η εταιρεία, για τη φετινή συγκομιδή σε βαμβάκι, την ποιότητα του προϊόντος αλλά και τις τιμές από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταμάτη Κουρούδη, και τον κ. Ακκά. Ο Αναπλ. Υπουργός επισήμανε ότι στόχος του Υπουργείου σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος είναι η Αλλαγή Κατεύθυνσης στην καλλιέργεια του βαμβακιού, όπως περιγράφεται στην πρόσφατη Υ.Α. Τόνισε ότι στόχευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, ενδεχομένως βιολογικού και μη γενετικά τροποποιημένου, ώστε αφ΄ενός να υπάρξει επαρκής ποιοτική πρώτη ύλη για την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, πολιτική ενταγμένη σε προοπτική ενός ισχυρού cluster, και αφ΄ ετέρου ο αναπροσανατολισμός των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος σε απαιτητικές ως προς την ποιότητα αγορές οι οποίες προσφέρουν σαφώς καλύτερες εμπορικές τιμές στον παραγωγό. Ποιοτικό προϊόν στο βαμβάκι σημαίνει ότι επανακτώνται θέσεις εργασίας στον κρίσιμο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, το ζυθοποιείο που δημιούργησε ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος παρασκευάζοντας αρχικά μπύρα και στη συνέχεια κρύο τσάι του βουνού ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο, το βυνοποιείο και τις αποθήκες όπου φυλάσσονται ποσότητες από το τσάι του βουνού που παράγεται στα ορεινή Ροδόπη της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζεται με παραγωγούς τόσο για το κριθάρι όσο και για το τσάι του βουνού, το οποίο σύντομα θα πιστοποιηθεί ως βιολογική καλλιέργεια. Στο τυροκομείο «Ισμάρος – Δουκίδης», ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την έμπρακτη συνέργεια μεταξύ των τοπικών κτηνοτρόφων και των μεταποιητικών μονάδων, που σαν αποτέλεσμα έχει ένα εξαιρετικό προϊόν (φέτα) υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με το Προεδρείο και τα μέλη του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας ο οποίος αν και νεοσύστατος έχει ήδη πετύχει την 1η διεθνή διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου στο Λονδίνο για τη ποιότητα του ελαιολάδου , από τον αρχαίο Μαρωνίτικο ελαιώνα, όπως και η επίσκεψη στο «Οινοποιείο Κίκκονες», που αναδεικνύει τη δυναμική του θρακιώτικου αμπελώνα με τις διεθνείς βραβεύσεις των κρασιών του και την εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη και Κίνα.

Στο μοναδικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ρομά ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε τα μοναδικά έργα της καλαθοπλεκτικής, προϊόντα μιας διαχρονικής παράδοσης της λαϊκής τέχνης που διατρέχει ανά τους αιώνες την Βαλκανική Χερσόνησο και τη Μεσόγειο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ολοκλήρωσε την περιοδεία του με επίσκεψη στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και με σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Εργατικό Κέντρο και συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε.


Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνόδευαν στις επισκέψεις του οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά και κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, καθώς επίσης και το μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου